Çocuğunuzla oynamak zorunda değilsiniz. Anne babaların yoğun yaşam temposu içinde çocuklarına yeterince zaman ayıramadıklarını düşünebilirler. Bu eksikliği telafi etmek için akşam saatlerinde çocuklarıyla uzun süre oyun oynayan ebeveynler, araştırmacılara göre dengeyi kaçırabiliyorlar. Öneriler ve açıklamaları, ebeveynlerin daha sağlıklı bir denge kurmalarına yardımcı olabilir.
Kütahya Haber’in en güncel yaşam haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.Çocuğunuzla oynamak zorunda değilsiniz
Ebeveynlerin vicdan azabına kapılarak çocuklarıyla saatlerce oyun oynamalarının yanlış olduğunu vurgulanıyor. Paylaşılan içerikte, "Ebeveynlikte dengeyi kaçırıyoruz, köprüden önceki son çıkıştayız. Bir an önce kendimize gelmemiz lazım" ifadelerine yer veriyor.
Anne Babaların Rolü
Çocuklarla zaman geçirmenin önemli olduğunu ancak bunun abartılmaması gerektiğini belirtiliyor. Yemekten sonra saatlerce oyun oynamanın doğru olmadığını ifade eden araştırmacılar, "Çocuk, 'bugün sabaha kadar oyun oynayacağız' deseniz oynar zaten. Bizim bir yerde dur dememiz lazım" diyor.
Gerçek Hayatın Demosunu Yaşatmak
Araştırmacılar, sürekli oyun oynayan ebeveynlerin çocuklarına gerçek hayatın bir demosunu yaşatmaları gerektiğini söylüyor. "Çocuğa oyunun tüm kurulumunu, kurallarını verdiğinizde, çocuk okula başladığında zorlanıyor. Oradaki yaşıtları bizim gibi davranmıyor. Çocuk eve gelip 'kimse benimle oynamıyor, ben okula gitmeyeceğim' diyor. O yüzden evde gerçek hayatın demosunu yavaş yavaş çocuğa yaşatmak lazım" diyor.
Çocuğu Reddetmenin Önemi
Araştırmacılar, bazı paylaşımlarda anne babaların "oynaman lazım", "hayır dememen lazım", "kişilik gelişimi için reddetme" gibi uyarılarla korkutulduğunu belirtiyor. Ancak, çocuğu bazen reddetmenin doğal ve gerekli olduğunu vurguluyor. "Her gün reddedin demiyorum ama bugün oynayamayacağım dersiniz. Bunlar son derece insani durumlar. Lütfen abartmayalım. Abarttığınız her şey dönüp dolaşıp sizi buluyor" şeklinde konuşuyor.
Ebeveynlerin çocuklarıyla dengeli bir şekilde zaman geçirmeleri, hem çocukların gelişimi hem de ebeveynlerin sağlığı için önemlidir.