Vali Işın: Kütahya’da herkese eşit mesafedeyiz, ayrımcılık yapmıyoruz Vali Işın: Kütahya’da herkese eşit mesafedeyiz, ayrımcılık yapmıyoruz

5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 88. Yıldönümünde konuşan CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, “Toplumun nasıl her alanında emeğimiz varsa bundan sonra sözümüz de olacak. Dünyada Avrupa’ya, Asya’ya, Ortadoğu’ya örnek olmuş Türkiye Cumhuriyeti kadınları olarak, bundan sonra da bölgemizdeki tüm kadınlara örnek olarak erkeklerle eşit temsil edileceğiz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya teşkilatı, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 88. Yıldönümünde basın açıklaması yaptı. Partililerin katıldığı basın açıklamasında İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz ve Kadın Kolları İl Başkanı Sevinç Şenol, konuştu. Seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88. Yıldönümünü gururla kutladıklarını söyleyen CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, 88 yıldır ülkenin her alanda emeği olan, Cumhuriyeti inşada erkeği ile omuz omuza veren Türk kadınları olarak sözde değil özde demokrasi istediklerini belirtti. Kadınlar olarak belediyelerde, il genel meclislerinde, TBMM’de ve tüm kurumlarda eşit temsil taleplerinin olduğunu aktaran Başkan Şahbaz, “Bu ülkenin özde vatandaşları olarak tüm karar alma mekanizmalarında eşit olarak yer almak istiyoruz. Buna dünden daha fazla hazırız. Toplumun nasıl her alanında emeğimiz varsa bundan sonra sözümüz de olacak. Dünyada Avrupa’ya, Asya’ya, Ortadoğu’ya örnek olmuş Türkiye Cumhuriyeti kadınları olarak, seçme ve seçilme hakkını muasır medeniyetlerden önce aldıysak bundan sonra da bölgemizdeki tüm kadınlara örnek olarak erkeklerle eşit temsil edileceğiz. Afganistan ve İran’da özgürlük ve demokrasi için, yaşam hakkı için mücadele eden kadın kardeşlerimizi de selamlıyorum. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına ekonomik beyannamemizi açıkladı. Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına kadın ve erkekleriyle birlikte omuzlarımızda yükselecektir” dedi.

“TÜRKİYE’DE KADINLAR SİYASETTE YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR”

“Biz kadınlar için hayati öneme sahip olan en onurlu günlerden birisidir” diyen CHP Kadın Kolları İl Başkanı Sevinç Şenol, “Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle Atatürk’ün ‘en ileri devrimlerinden’ biri gerçekleşti” dedi. Birçok gelişmiş ülkeden önce kazanılan bu hak ile eşit yurttaş olma statüsüne kavuştuklarını belirten Başkan Şenol, 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde, kadınların büyük bir hevesle haklarına sahip çıkarak oylarını kullandıklarını kaydetti. Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için belirlenen kritik eşiğin yüzde 33 olduğunu aktaran Başkan Şenol, “Peki, ülkemizde durum ne? 1934 yılından bu yana 23 Genel Seçim yapıldı. Toplam 11 bin 385 milletvekili Meclis’te görev yaptı. Bu vekillerin sadece yüzde 5’i, yani 598’i kadın. Bugün Meclis’teki 580 milletvekilinin ise yüzde 17,4’ü, yani 101’i kadın. Ülkemizdeki 17 bakandan sadece biri, yani yüzde 5,8’i kadın. 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 37’si, yani yüzde 3’ü kadın. 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50.217 muhtardan sadece 1.119’u kadın. Yani sadece yüzde 2’si. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi. Gördüğünüz gibi bu oranlar, dünyaca kabul edilen kritik eşiğin oldukça altında! Kısacası; Türkiye’de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor” dedi. ü

“KADINLARIMIZ İÇİN PROJELERE İMZA ATTIK”

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadını güçlendirecek üç önemli projeye imza attıklarını söyleyen Başkan Şenol şunları kaydetti: İlki; iki yıl önce bugün İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesini hayata geçiren YAŞAMHAK projemizdir. Bilindiği gibi; 444 82 85 numaralı alo şiddet hattımız üzerinden, şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Kendini güvende hissetmeyen kadınlara, yürürken ya da yolculuk ederken gideceği yere varıncaya kadar telefonun diğer ucunda eşlik ediyoruz. İkincisi; yoksulluğu bitirecek olan aile destekleri sigortası projemizdir. Aile Destekleri Sigortası ile asgari ücret ve altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan tüm hanelerin hayatına dokunacağız. Maddi desteğin yanı sıra yaşam koşullarını iyileştireceğiz. Üçüncüsü; kadın istihdamı projemizdir. Aile içi bakım hizmetlerini kadınların omzuna yükleyen ve kadını istihdam dışına iten bu düzeni değiştirmek için adım attık. İktidarımızda, 5 yılda 6 milyon kişiye istihdam yaratacağız ve bunun 4 milyonu kadınlardan oluşacak. Bu istihdamı güven veren ve istikrar yaratan dört ayaklı bir stratejiyle hayata geçireceğiz.

Muhabir: