Çalışma hayatında yeni nesil çalışma yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik hazırlıklar, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katıldığı Üçlü Danışma Kurulu'nda ele alındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığındaki toplantı, Bakanlığın Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda "Çalışma Hayatında Yeni Çalışma Yöntemleri" gündemiyle gerçekleştirildi.

Toplantıda, 2027-2029 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da yer alan yeni nesil çalışma modelleri değerlendirildi.

Işıkhan, toplantıda yaptığı konuşmada, işsizlik oranının yaklaşık 40 aydır tek hanede seyrettiğini, ağustos ayında yüzde 7,8'e gerilediğini ve genç işsizlik oranının yüzde 13 seviyesine indiğini söyledi.

YENİ ÇALIŞMA MODELLERİ GELİŞTİRİLECEK

İşsizliği daha da düşürmek ve çalışma hayatına katılımda güçlük yaşayan kesimleri iş gücü piyasasına kazandırmak için yeni politika araçlarını devreye aldıklarını belirten Işıkhan, farklı çalışan grupları ve işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik modeller üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Amaçlarının tek tip çalışma modeli oluşturmak olmadığını vurgulayan Işıkhan, çalışanların hak ve güvencelerini koruyan, farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek daha kapsayıcı bir çalışma hayatı hedeflediklerini ifade etti.

Kadın istihdamını destekleyen İş Pozitif ile gençlerin istihdamına yönelik Gençliğin Üretim Çağı (GÜÇ) programlarına değinen Işıkhan, çalışanların ihtiyaçlarına yönelik politikaların sürdürüleceğini kaydetti.

Çalışma Hayatında Yeni Dönem Hazırlığı (2)

Kütahya’da 3 arsa mahkemeden satışa çıkarıldı
Kütahya’da 3 arsa mahkemeden satışa çıkarıldı
İçeriği Görüntüle

AVRUPA'DAKİ ÇALIŞMA MODELLERİ İNCELENİYOR

Yeni çalışma yöntemleri hazırlanırken uluslararası uygulamaların da dikkate alındığını aktaran Işıkhan, özellikle Avrupa ülkelerindeki çalışma modellerinin incelendiğini belirtti.

Türkiye'nin ihtiyaçları ile uluslararası uygulamalar arasında dengeli bir çerçeve oluşturmayı amaçladıklarını bildiren Işıkhan, toplantıda dile getirilen görüş ve eleştirilerin yürütülen çalışmalara katkı sağlayacağını söyledi.

Yeni nesil çalışma biçimleri, iş-yaşam dengesi ile kadın ve gençlerin iş gücüne katılımının artırılmasının 2027-2029 dönemini kapsayan OVP'nin önemli politika alanları arasında bulunduğunu belirten Işıkhan, iş gücü piyasasının yalnızca işsizlik oranları üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Çalışma Hayatında Yeni Dönem Hazırlığı (3)

MEVZUATTA YENİ DÜZENLEME HAZIRLIĞI

İşverenlerin değişen koşullara uyum sağlaması ile çalışanların hak ve güvencelerinin korunmasının birbirine alternatif olmadığını ifade eden Işıkhan, çalışma hayatının güncel ihtiyaçları doğrultusunda mevzuatın bazı alanlarda yeniden ele alınacağını bildirdi.

Işıkhan, mevzuatı daha açık, öngörülebilir ve uygulanabilir hale getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, işveren kesimini temsilen TİSK temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA