Adalet Bakanlığı ve Boeing Anlaşması
ABD Adalet Bakanlığı, Mart 2019 Etiyopya ve Ekim 2018 Endonezya kazalarıyla ilgili olarak Boeing ile anlaşmaya varıldığını duyurdu. Anlaşma kapsamında Boeing, güvenlik ve kalite prosedürlerini üç yıl boyunca bağımsız denetçilere inceletecek ve 243,6 milyon dolar para cezası ödeyecek. Ayrıca, şirket uyum ve güvenlik programları için en az 455 milyon dolar bütçe ayıracak.
Anlaşmanın Kapsamı
Adalet Bakanlığı yetkilileri, bu anlaşmanın yalnızca Etiyopya ve Endonezya'daki kazalar öncesindeki hataları kapsadığını ve 5 Ocak 2024'teki "737 Max" acil iniş olayını içermediğini belirtti.
Hayatını Kaybedenlerin Ailelerinin Tepkisi
İki kazada hayatını kaybedenlerin aileleri, anlaşmanın reddi için itiraz edeceklerini açıkladı. Etiyopya'daki kazada iki oğlunu kaybeden Ike Riffel, Boeing yetkililerinin de ceza alması gerektiğini vurguladı. Riffel, "Boeing defalarca para cezası ödedi ve bu herhangi bir değişiklik meydana getirmedi." dedi.
Uçuş Kontrol Sistemindeki Hata
Endonezya'da Lion Hava Yolları'na ait "JT 610" sefer sayılı Boeing "737 Max 8" tipi uçak, 29 Ekim 2018'de Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine giderken denize çakılmış ve 189 kişi hayatını kaybetmişti. Bu kaza, "737 Max" uçaklarının ilk kazası olarak kayıtlara geçmişti.
Etiyopya Hava Yolları'na ait Boeing "737 Max 8" tipi yolcu uçağı ise 10 Mart 2019'da Addis Ababa'dan Nairobi'ye giderken düştü ve uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetti. Bu kazanın ardından birçok ülke, "Boeing 737 Max" uçaklarının operasyonlarını geçici olarak durdurdu ve hava sahalarını bu uçuşlara kapattı.
Kazaların Nedeni ve Önlemler
Her iki kazaya da uçaklardaki yükseliş açısını ayarlayan sensörler arasındaki veri uyuşmazlığı neden olmuştu. Bu sensör hataları, uçakların yanlış manevralar yapmasına ve sonuç olarak kazalara yol açtı.
Daha Önceki Anlaşmalar
Boeing, 2021'de ABD Adalet Bakanlığı ile benzer bir anlaşma yapmış ve 2,5 milyar dolar tazminat ve para cezası ödemeyi kabul etmişti. Federal savcılar, şirketin 2018 ve 2019'daki kazalar sırasında uçuş kontrol sistemi hakkında Federal Havacılık İdaresi (FAA) görevlilerini yanlış yönlendirdiğini ve hükümeti kandırdığını iddia etmişti.