Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Şahin Kabay; böbrek ağrısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.  Günümüzdeki beslenme ve yaşam alışkanlıkları nedeniyle sık görülen sağlık sorunlarının başında böbrek ile ilgili problemlerin geldiğini söyleyen Kabay, böbrek ağrısı şikâyeti olan hastalarda uzman bir hekim tarafından değerlendirilme yapılmasının önemine değindi.

Kütahya’da KADES tanıtıldı, telefonlara yüklendi Kütahya’da KADES tanıtıldı, telefonlara yüklendi

Dr. Kabay, böbrek ağrısının nedenlerini şu şekilde sıraladı: böbrek enfeksiyonları, böbrek taşı, dehidratasyon, idrar yolu iltihaplanmaları, böbreğin damar hastalıkları, böbrek tümörleri, böbrek kistleri, gelişimsel hastalıklar, travma (fiziksel), zona gibi cilt enfeksiyonları, disk hastalıkları, omurga kırıkları, kas spazmları, sinir tuzaklanmaları, aort anevrizması, pankreatit, apandisit, akciğer enfeksiyonları, bağırsak problemleri, kadın hastalıkları, göğüs kafesini etkileyen durumlar.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Böbrek ağrısının çok farklı sağlık sorunlarından ileri gelebildiğini kaydeden Kabay, hastalarda böbrek ağrısı ile birlikte görülebilecek semptomları sıraladı: Böbrek bölgesine ait ciltte kızarıklık, hassasiyet, sıcaklık artışı, şişlik. Ateş, bilinç bulanıklığı, bulantı-kusma, ishal veya kabızlık, idrarda kan görülmesi veya idrar renginde koyulaşma, idrar yaparken ağrı veya yanma hissi, kötü kokulu idrar yapma, idrar miktarında değişiklik; fazla veya sık idrar yapma, az idrar yapma. Ağızda kuruluk, susuzluk hissi, çarpıntı, baş ağrısı.

BÖBREK AĞRISI NASIL GEÇER?

Böbrek ağrısı şikâyeti çok farklı sağlık sorunlarına işaret edebildiğinden, doğru ve etkili bir tedavinin yapılabilmesi için öncelikle altta yatan sebebin doğru tespit edilmesi gerekir. Bu bakımdan, hastanın uzman bir hekim tarafından alınan ayrıntılı hastalık öyküsü ile yapılan detaylı fizik muayene sonuçlarıyla değerlendirilmesi önemlidir. Hekim gerekli gördüğü takdirde, ek görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerine başvurur. Tüm bu incelemeler sonucundan elde edilen veriler ışığında, altta yatan neden kesin olarak teşhis edilerek gerekli tedavi planlaması yapılır. Tanıda özellikle böbreğin anatomik ve fonksiyonel incelemelerinin sağlandığı ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans (MR), voiding sistografi gibi görüntüleme yöntemleri yardımcıdır. Nadiren bazı hastalarda daha detaylı incelemelerin yapılması için idrar yolunun özel boyama yöntemleriyle boyanması veya nükleer tıp esaslı görüntülemelerin yapılması gerekebilir. Bunun yanında tam idrar tahlili, idrar proteinlerinin incelenmesi, idrar mikroskopisi ve böbrek fonksiyon testleri yapılan laboratuvar tetkiklerinden bazılarıdır. Böbrek ağrısı tedavisi temelde, sorun böbrek hastalıklarından ileri geldiği takdirde, böbrek fonksiyonlarının korunması ve geliştirilmesi amacını taşır. Buna göre bazı böbrek ağrısı ilaçları tedavide yer alabilir. Bu bağlamda hastalara antihipertansifler, diüretikler veya anti-inflamatuvar ilaçlar reçete edilebilir. Böbrek ağrısı mide bulantısı yapabildiğinden; tedaviye anti-emetikler veya anti-histaminikler eklenebilir. Böbrek ağrısı için ilaç seçiminde; ilaçların böbrekler üzerinde yan etki göstermemesine veya böbreklerden atılımının etkilenmemesine dikkat edilmelidir. Bu bağlamda böbrek ağrısı için ağrı kesici seçiminde sıklıkla böbreğe yönelik yan etki oluşturmayan parasetamol, metamizol gibi ağrı kesiciler tercih edilir.

ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Böbrek ağrısının gelişmesinde önemli bir yeri olan böbrek hastalıklarının, çeşitli yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenmesi mümkündür. Günlük en az 2,5 litre (yaklaşık 8 bardak) su tüketilmesi böbrek sağlığı için oldukça yararlıdır. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Sebze, meyve ve lifli gıdaların tüketimine ağırlık verilmelidir. Haftada en az 3 kez olacak şekilde düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklara son verilmelidir. Güvenli cinsel ilişki alışkanlıkları kazanılmalı, vücut hijyenine önem verilmelidir.

Muhabir: