Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda başlayan TEKNOFEST Mavi Vatan etkinliğinde açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı’nın global iletişim ortağı olduğu festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) yürütücülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı iş birliğiyle düzenleniyor.
Kacır, TEKNOFEST’in 2018’den bu yana dünyanın en büyük teknoloji festivali olarak organize edildiğini hatırlatarak bu yıl denizcilik unsurlarının öne çıktığını belirtti. “Bu yılın yeniliği TEKNOFEST Mavi Vatan. Daha önce çoğunlukla kara ve hava unsurlarıyla düzenleniyordu. Şimdi MİLGEM gemilerimiz, fırkateynlerimiz, TCG Anadolu ve denizaltılarımız halkımızla buluşuyor” dedi.
GENÇLER GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNE HAZIRLANIYOR
Bakan Kacır, etkinliğin hem Türkiye’nin denizlerdeki egemenlik stratejisini yansıttığını hem de gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırdığını vurguladı. İnsansız sualtı sistemleri, insansız deniz aracı ve sualtı roket yarışmalarıyla binlerce gencin geleceğin teknolojilerine hazırlandığını söyledi.
Kacır, savunma sanayisinde kurumsal iş birliklerine de değinerek ASELSAN, Roketsan, TÜBİTAK SAGE ve TÜBİTAK BİLGEM’in geliştirdiği radar, füze ve torpido sistemlerinin entegre biçimde çalıştığını belirtti. Özel sektörün üretim kabiliyetleriyle Türkiye’nin denizlerdeki hâkimiyetinin güçlendiğini ifade etti.
Türkiye’nin sadece kara ve havada değil, denizlerde de iddialı olduğuna dikkat çeken Kacır, gençlere şu mesajı verdi:
“Türk gençleri artık çok iyi biliyorlar ki hangi alanda bir hayalleri varsa, araştırma, geliştirme veya proje üretme konusunda Türkiye’de onlara sunabileceğimiz her türlü imkân var. Bu ülkede en ileri projeler hayata geçiriliyor. 5. nesil savaş uçağı ve insansız savaş uçaklarını geliştiren ülkelerden biriyiz. Milli Teknoloji Hamlesi bir özgüven devrimidir.”




