Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAHAR ALERJİSİNE DİKKAT!

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Beklen Sami Üre; ‘Bahar Alerjisi’’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Baharın gelmesiyle birlikte alerjik hastalıkların görülme sıklığında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Dr. Üre: “Bunun nedeni havada yayılan ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları polenlerdir” dedi.

Alerjinin normalde zararlı olmayan maddelere karşı vücudun verdiği abartılı cevap olduğunu söyleyen Sami Üre; “Bu abartılı cevap bazen tüm vücutta, bazen vücudun bir kısmında olabilir. Gözde olursa alerjik konjoktivit, üst solunum yollarında olursa alerjik rinit (saman nezlesi ), akciğerlerde olursa astım, ciltte olursa ürtiker, egzama ya da kontak dermatit denir” ifadelerini kullandı.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri, sulu burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı (aynı zamanda konjuktivit), sinüslerde baskı ve yüzde ağrı, gözaltlarının şişmesi ve mavimsi bir renk alması, koku ve tat duyularında azalma, çocuk hastalarda sık sık ellerini buruna sürtme ve kaşıma hareketi, yorgunluk, algılama güçlüğü, uyku bozukluğu, damakta ve gırtlakta kaşıntı, öksürük ve baş ağrısı görülebilir. Alerjik rinit her yaşta görülebilmekle birlikte en sık başlangıç yaşı çocukluktan erişkin döneme geçildiği yıllar olarak görülmektedir. Alerjik rinitli hastalarda yaklaşık yüzde 50 pozitif aile hikayesi vardır.

ALERJİK RİNİT (BAHAR ALERJİSİ) İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Ailede alerji veya atopi öyküsünün olması, sosyoekonomik düzeyin yüksek olması, siyah ırk, hava kirliliği, ailenin ilk çocuğu olma, av içinde hayvan beslenmesi, evde sigara içilmesi, bebeğin bir yaşından önce yapay mamalarla beslenmesi.

TANISI NASIL KONUR?

Burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşurma şikâyetleri ile gelen hastada detaylı öykü alımı tanı konulmasının ana unsurudur. Bulguların haftada kaç gün ortaya çıktığı ve ne kadar süredir devam ettiği öğrenilir. Hekim hastanın burnunu muayene ettiğinde burunda ödem gözlenir. Burun mukozası soluktur. Alerjik hastalarda gözaltlarında mavi mor halkalar olur. Küçük çocuklarda burnun sürekli yukarı kaldırılması ile burun sırtında buruşma meydana gelir buna ‘alerjik selam’ denir. Alerjik rinitte sıklıkla eşlik edebilen diğer hastalıklar orta kulakta sıvı birikimi, sinüzit ve uyku bozukluklarıdır. Bu nedenle alerjik rinit yakınması ile gelen hastada ayrıntılı kulak burun boğaz muayenesinin yapılması ve gerektiğinde bu hastalıkların da araştırılması önemlidir. Fizik muayene bulguları ve ayrıntılı bir hikâye alınması ile genellikle alerjik rinit tanısı konulabilir. Ancak rinit tanısını kesinleştirmek veya ayırıcı tanı yapabilmek için bazı laboratuar testlerine gereksinim duyulabilir.

TEDAVİ EDİLMEZSE CİDDİ SORUNLARA SEBEP OLUR MU?

Bahar alerjisinde polenler buruna girer ve göze yapışır. Gözde sulanma, kızarma, kaşınma, burunda kaşınma, burun akıntısı, burunda tıkanma, boğazda yanma, hapşırma gibi belirtiler olur. Gece uyku düzeni bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabilir. Hastalık göz kaşıntısı ve hapşırmaktan ibaret basit bir hastalık değildir. Tedavi edilmezse ve önlem alınmazsa tekrarlar. Sinüzit, otit ve astıma neden teşkil edebilir.

BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMA YOLLARI

Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde, kuru ve rüzgârlı havalarda zorunlu değilse dışarı çıkmayın. Siperli şapka kullanın. Göz nezleniz varsa güneş gözlüğü faydalı olabilir. Eve geldiğinizde giysilerinizi değiştirin. Uzun kollu elbiseler ve pantolon giyin. Eve geldiğinizde duş alın ve bol su ile yüzünüzü yıkayın. Polen mevsiminde çamaşırlarınızı evin içinde kurutmaya özen gösterin. Polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapı, pencere açmayın. Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçlarınızı düzenli kullanın. Düzenli doktor kontrollerini ihmal etmeyin. Rüzgârlı havalarda dışarıda bulunmamaya çalışın. Çimlerin biçildiği ortamlardan uzak durun. Polenlerin yüksek olduğu mevsimlerde uygun bir maske kullanabilirsiniz. Sigara içmek şikâyetleri çok artırır. Kendiniz sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlardan uzak durun. Çimenli çiçekli ortamlarda yerde uzanmayın.