Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi’nin EYT Yasasın ilişkin yazılı basın açıklamasında bulundu. Yasanın hayırlı olması temennisinde bulunan Şube Başkanı İlhan Bintez: “Mevcut sistemle emekli aylıklarının hesaplanması mağduriyet yaratıyor. 2000 sonrası sigortalı olunan bölüm için çok düşük aylıklar bağlanmaktadır. Aylık bağlama sistemi yeniden düzenlenmeli” dedi.

Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı İlhan Bintez, emeklilikte yaşa takılanların haklı mücadelelerinin onurlu bir zaferle sonuçlanmasından dolayı kendilerini ve EYT Federasyonu temsilcilerini tebrik etti. Düzenlemenin yasalaşmasından dolayı memnun olduğunu ifade etti.

“MEVCUT SİSTEM MAĞDURİYET YATIRIYOR”

Şube Başkanı İlhan Bintez: “Emeklilik için müracaat edecek bu insanların birçoğunun maaş hesaplamaları 2000 öncesi ve 2000 sonrası için ayrı sistem uygulanacak, bilhassa 2000 sonrası maaş hesaplaması ortalamayı düşürüyor. Bu nedenle büyük bir kısım emeklinin maaşları düşük olacak. Dernek olarak EYT’lilerin haklı taleplerinin her zaman destekçisi olduk ve olacağız. Emeklilik bir haktır. Bu hak hem kutsal hem de toplumumuzun en büyük maddi güvencesidir. Biz bu hakkın eşitlik ilkesiyle uygulanmasını hep destekledik. Mevcut sistemle emekli aylıklarının hesaplanması mağduriyet yaratıyor. 2000 sonrası sigortalı olunan bölüm için çok düşük aylıklar bağlanmaktadır. Aylık bağlama sistemi yeniden düzenlenmeli ve intibakları yani güncellemeleri yapılmalıdır. İntibak yasası çıkarılmadan bu şekilde maaş bağlama sistemi emekli olacakları ve mevcut emeklileri üzmektedir. EYT yasası intibak kanunu çıkarıldığı takdirde emekli olanların ve mevcut 2000 sonrası emekli olmuşların aylıklarını yükseltecektir” şeklinde konuştu.

YAŞ KALKTI, PRİME TAKILDILAR

Kütahya’da kadına şiddete dikkat çektiler Kütahya’da kadına şiddete dikkat çektiler

8 Eylül 1999 tarihinden geçerli olan 4447 sayılı yasa ile yürürlüğe giren uygulamayla da bazı kimselerin EYT yasasında pirim gününe takıldığını aktaran Başkan Bintez: “506 sayılı yasaya göre kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim ödendiğinde emeklilik hak ediliyordu. Şimdi EYT yasasıyla 4447 sayılı yasanın getirdiği yaş sınırı kaldırıldı. Aynı yasanın getirdiği 5975 güne kadar gereken prim gün talebi 5000 gün olarak düzenlenmediği için çok sayıda insan emekli olamıyor. İş hayatına başladığınız tarihteki uygulamadan yapılan değişiklikle yaşı kaldırıp, prim gün sayısını düzeltmediğiniz takdirde birçok hak mağduru yaratmış olunuyor. EYT ‘den faydalananlara yakın sayıda prim gününe takılan insan olduğunu düşünüyoruz. Uygulamanın en kısa zamanda düzeltilmesini bekliyoruz” diye konuştu. Bintez, bu gelişmede sivil toplum kuruluşu çatısı altında verilen mücadelenin haklı sonucunu herkese gösterdiklerini açıkladı. EYT yasasından yararlanan kimselerin sivil toplum bayrağı altında yaptıkları yasal hak mücadelesinden dolayı bir kez daha tebrik etti. CANSU AYDEMİR

Muhabir: