Antalya'da nesli kritik seviyede bulunan alageyikler, olası orman yangını ve salgın hastalıklara karşı korumak için Türkiye'nin farklı bölgelerine naklediliyor.
Dünyada orijini bozulmamış saf ırk halinde sadece Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yaşayan alageyikler, bu bölgenin ekolojik dengesinin önemli bir parçası.
1960'lı yıllarda 7'ye kadar düşen alageyik sayısı, koruma çalışmalarıyla hızla arttı. Fakat tek bir bölgede yoğunlaşmaları, yangın ve hastalık gibi risklere karşı onları savunmasız hale getiriyor.
Bu nedenle, Eşen Adası Yaban Hayvanları Üretme Yeri'nde yaşayan alageyikler, 13 yıldır farklı bölgelere taşınarak nesillerinin korunması amaçlanıyor.
Bugüne kadar 111 alageyik Dilek Yarımadası, Köyceğiz, Güllük Dağı Termessos Milli Parkı, Manavgat ve Kovada Gölü Milli Parkı'na nakledildi.
Son olarak da 10 alageyik, Kaş Dumandağı Alageyik Yerleştirme Sahası'na taşındı.
Nakil işlemleri için:
- Alageyikler yemleme yoluyla yakalama kapanına alıştırılıyor.
- Yakalanan alageyikler gerekli sağlık kontrollerinden geçiyor.
- Tasma ve kulak küpesi takılıyor, kan örnekleri alınıyor.
- Özel nakil sandıklarına konularak salım alanına taşınıyor.
- Yol boyunca sık sık durularak alageyiklerin durumu kontrol ediliyor.
Eşen Adası Yaban Hayvanları Üretme Yeri Şefi Ertürk Reçber, alageyiklerin bölgenin simgesi olduğunu ve nesillerinin korunmasının önemini vurguluyor. Reçber, "Bu sayede yangın veya hastalık gibi bir felakette tüm alageyikleri kaybetme riskini ortadan kaldırıyoruz" diyor.
Alageyiklerin yeni yuvalarına kavuşması, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesiller için umut verici bir gelişme.
Kaynak: AA