ABD Başkanı Joe Biden'ın 7 Mart'ta duyurduğu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden Gazze'ye insani yardım taşımak için kurulması planlanan geçici liman projesi, beklenenin aksine fiyaskoyla sonuçlandı.

Ford Motor'a ABD'den 165 milyon dolar ceza Ford Motor'a ABD'den 165 milyon dolar ceza

Ankara'dan yapılan açıklamada, Soykırımla yargılanan İsrail’in kara sınırından Gazze’ye insani yardım girişlerini yavaşlatmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, ilk olarak 7 Mart’ta yüzer iskele planını açıkladı.

Biden, Gazze kıyılarında yiyecek, su, ilaç ve geçici barınaklar taşıyan büyük gemilerin yanaşabileceği geçici bir iskelenin kurulması görevini ABD ordusuna verdiğini duyurdu.

Plan çerçevesinde Biden, "Gazze'ye her gün ulaşan insani yardım miktarında büyük bir artış" olacağını da vadetti.

Pentagon'un ilk tahminleri ise yüzer iskelenin tam kapasitede çalışması durumunda günde 150 tır yardım ulaştırabileceği yönündeydi.

Ancak yüzer iskele, faaliyete geçmesinden yalnızca 1 hafta sonra hava koşulları nedeniyle hasar gördü. Gazze'deki sivil halkın insani yardıma erişiminde yaşanan zorluklar devam ederken, ABD'nin inşa ettiği Müşterek Kıyı Lojistik Mekanizması'nın (JLOTS) bölgeye intikali dahi uzun süre aldı.

ABD yönetimi, yüzer iskeleye yapılan eleştirilere rağmen plana olan inancını sürdürdü. Ancak teknik ve hava ile ilgili sorunlar nedeniyle operasyonlar birkaç kez durduruldu ve yeniden başlatıldı. CENTCOM'un verilerine göre, ABD'nin 230 milyon dolarlık yatırımıyla kurulan yüzer iskele üzerinden Gazze'ye ulaştırılan insani yardımların miktarı beklenenin çok altında kaldı.

ABD'nin başarısızlıkla sonuçlanan projesi, uluslararası kamuoyunda ve yardım kuruluşları arasında eleştirilere neden oldu. İsrail'in sınırlarını insani yardımlara kapatmasıyla ilgili baskıyı azalttığı iddia edilen projenin sona erdirilmesi gündemde.

Kaynak: AA