Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, deprem gündemiyle Şubat ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. KUTSO sosyal tesisinde düzenlenen akşam yemeğinin ardından, toplantı salonunda yapılan toplantıya KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Meclis Üyeleri ve Meslek Komite Başkanları katıldı.
HAYATINI KAYBEDENLERİN ANISINA SAYGI DURUŞU
KUTSO Meclis Başkan Vekili Harun Yurdagül başkanlığında yapılan toplantıda, ilgili gündem maddeleri gereğince, Meclis Divan Kâtibi Kemal Emre Olçar, bir önceki toplantının karar özeti vb. hususları, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Tolga Eskioğlu mali konuları, Yönetim Kurulu Üyesi Melih Aslan ise Aralık ayı faaliyet raporunu sundu. İçimizden Bir Ses gündeminde, KUTSO Meclis Üyesi Semra Sarıışık Tozaraydın, Kızılay Kütahya Şubesi tarafından yapılan yardım faaliyetlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Toplantı depremde hayatını kaybeden vatandaşlar anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
“KAYIPLARIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ YAP SATTAN KAYNAKLANIYOR”
Toplantıda bir konuşma yapan KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, yaşanan büyük felakete ilişkin açıklamalarda bulundu. Büyük bir felaketin kapımıza geldiğini söyleyen Başkan Nafi Güral: “Çok sayıda kaybımız var ama en önemli kaybımız da insanlarımız, insan kaybı. 10 ilin 105 ilçesi var, 6 bin 700 tane de köyü var. Bunun için el birliği, gönül birliği ile hem manevi olarak destek olmamız hem de elimizden geldiği kadar özellikle ülkemize destek vermemiz son derece önemlidir. Olaya şöyle baktığımızda çok ciddi miktarda hane kaybı olduğunu görüyoruz. İnceledim, o bölgedeki sanayi kuruluşlarında ciddi bir problem yok. Gaziantep ve diğer yerlerde çarklar dönmeye başlamış. Bundan anlaşılıyor ki buraların yapıları sağlam. Sağlam olmayan meskenler. Meskenlere baktığımızda çeşitli şeyler görmek mümkün. Maalesef oradaki kayıpların büyük bir bölümü yap sattan kaynaklanan yapılar. Bu yapılara baktığımız zaman şöyle bir değerlendirme yapmamız gerekiyor: Türkiye'de maalesef her şey fiyat endeksli değerlendiriliyor. Hâlbuki fiyat endeksi yerine fonksiyon olarak değerlendirilmesi lazım. Bizim grubumuzdaki anlayışımız şu: sağlamlık, fonksiyon ve fiyat. Fiyatı ne kadar ucuz olursa olsun, sağlam olmayan, fonksiyonel olmayan şeye biz itibar etmiyoruz. Türk insanında bu anlayışın oturması lazım. Eğer biz fiyat endeksli şeylere devam edersek bu sıkıntılardan kurtulmamız pek mümkün olmaz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLEMELİYİZ”
Yaşanan depremin milat olmasını temenni eden Nafi Güral: “1999 depremi de buna benzer bir felaket getirmişti. O deprem milat olmadı, oradan biz gerekli dersi çıkarmadık ve bugünlere geldik. İnşallah bu afet bizim aklımızı başımıza getirmemiz konusunda önemli bir uyarı olur diye umut ediyorum ve dua ediyorum. Devletimizin maddi kaynaklarının mutlaka desteklenmesi lazım, eğer bu maddi kaynakları destekleyebilirsek bir nebze olsun devletimizin işleri kolaylaşmış olur diye düşünüyorum. Kütahya’da çok önemli bir görevimiz var; kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi. Bununla ilgili olarak belediyemizin çok önemli çalışmaları olduğunu biliyorum. Kentsel dönüşümün olabilmesi için hepimize düşen görev; kentsel dönüşüm kapsamında olan hemşerilerimizin ikna edilmesi. Onun için hep beraber bu kentsel dönüşümü desteklemek lazım” açıklamasında bulundu.
“EĞİTİM İÇİN 5 MİLYON TL BAĞIŞLADIK”
NG ailesi olarak deprem bölgesine yapılan yardımlara ilişkin bilgi veren Nafi Güral: “Biz NG ailesi olarak depremin hemen ardından ısıtıcı, ayakkabı, giysi ve battaniyelerden oluşan yardım malzemelerini topladık. Daha sonra kapılarımızı depremzedelere açtık. Şu anda Afyon otelimizde AFAD tarafından gönderilen depremzedeleri misafir ediyoruz. Onlar da parasını ödeyerek kalan müşterilerimizle aynı şartlarda yaşıyorlar. Bu insanları görmenizi isterim, o kadar çaresiz hissediyorlar ki kendilerini… Bu anlamda onlara yardım elini uzatmamız çok önemli. Damadım Tolga Bey yapı kimyasalları üzerine çalışıyor. Onun iki tane tır dorsesi var. Bir tanesinde ürünlerini, diğerinde de uygulamalı eğitimlerini yapıyorlardı. İki dorsesini de düzenledi; bir tanesini seyyar mutfak, diğerini de yemek salonu haline getirdi. 8 Şubat’ta torunlarım da birlikte deprem bölgesine gitti. O günden bugüne günün 24 saatinde yemek servisi yapıyorlar. Bunun dışında AFAD’a eğitim harcamalarında kullanılması için -çünkü eğitim son derece önemli- Nafi Güral Eğitim Vakfı olarak 5 milyon TL bağışta bulunduk” şeklinde konuştu.
“PROJE MUTLAKA DESTEKLENMELİ”
Başkan Güral son olarak KUTSO öncülüğünde başlatılan Hatay’da bin konteynerlik ‘Kütahya Konteyner Kent’ projesinin önemine değindi. Projeye mutlaka destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Güral: “Bin konteyner konusunu da biz çok önemsiyoruz. NG ailesi olarak 250 konteynerle destek veriyoruz. İnşallah sadece bin konteynerle değil, daha fazla sayıda konteynerle orada bir Kütahya kenti kurulur. Bu anlamda gayretleri olan yönetim kurulu başkanımıza ve çalışma arkadaşlarımıza da huzurlarınızda teşekkür ederim. Yardım çok önemli. Oraya yardım malzemesi göndermek yerine az da olsa çok da olsa AFAD hesaplarına gönderelim” diyerek sözlerini tamamladı. Gündem maddeleri ve konuşmaların tamamlanmasıyla, KUTSO Ocak ayı meclis toplantısı, iyi dilekler paylaşılarak, Meclis Başkan Vekili Harun Yurdagül tarafından kapatıldı. CANSU AYDEMİR