Köşe Yazıları

KİLİSE İÇİN NEDEN BEKLENİYOR?

Abone Ol
Balıkesir, İzmir, Kayseri vb. şehirlerde kiliselerin toplumsal kültür hazinelerin korunmasına ve ülkemizin hoşgörü kimliği politikalarını dışavurumuna yönelik restorasyon çalışmaları yapılırken, Kütahya gibi kültürel ve tarihi zenginlikleri bulunan şehirde kilise için herhangi bir çalışmanın yapılmadığını görmek üzücü.

Madem Kütahya’mıza ait değerleri, ilimize, ülkemize kazandırmak için yapıldığına dair söylem benimsendiyse, o zaman sorumluluklarımızdan bir tanesi; evrensel değerleri saygıyla karşıladığımızı ve sahip çıktığımızı hissettirerek, birçok kültüre ev sahipliği yapmış memleketimizi, ülkemiz ve Dünya'nın entelektüel bakış açısına pencere açmaktır. Türkiye'mizin en büyük hazinesi, birçok kültüre ev sahipliği yapmış güçlü bir altyapısının bulunmasıdır. Bunu daha net bir şekilde dışavurmamız gerekiyor.

VATANSEVER LEFTER ANISINA...

Kütahya'daki Başmelek Kilisesi, 4 yıl Diyarbakır'da vatani hizmet görevini yerine getiren A Milli Takımı oyuncumuz Lefter Küçükandonyadis adına, ruhani boyutunu da koruyarak tıpkı Ayvalık Ayazması gibi bir SANAT GALERİSİNE dönüştürülebilir. Daha önce Büyükada'da Lefter ailesine bir ziyarette bulunarak bunu köşemde paylaşmıştım. Adada dikkatimi çeken rengârenk bitki familyalarının ahenk içerisinde yaşamalarıydı. Sizce tek tür bitkiyle çevrili bir ortam mı ruhumuzu okşar yoksa farklı rengârenk bitki familyalarının oluşturduğu mistik ambiyansın kokusu mu ruhumuzu şiirsel anlam derinliğine yolcu eder? Bana göre yaşam, farklı kültürlerin oluşturduğu mozaikle bir derinlik kazanır.

Lefter ailesine Kütahya'daki kiliseden bahsederken hafif bir gülümsemenin oluşturduğu hava, sözlerle ifade edilemeyecek kadar; bir o kadar kompleks bir o kadar sade bir düşünce yaşatmıştı. Bu anılmaktı, bu unutulmamaktı, hissedilmekti. Lefter yaşıyordu. Yaşatılabilirdi Kütahya'da. Vatanına hizmet edenleri el üstü tutan Kütahya'da...

ŞEHRİN ÖNDE GELENLERİ NE DİYOR?

Kent protokolü kilise restorasyonu ile ilgili olumlu ve destekleyici görüşler sunuyor. Eski Bld. Başkanı Mustafa İça daha önce bir girişimde bulunmuş ancak başarı sağlanamamış. Mevcut Bld. Başkanı Prof. Dr. Alim Işık'ın olumlu görüşler sunduğuna dair duyumlar aldım. CHP İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz ise Hasan Okçu'ya verdiği röportajda restorasyonun öneminden bahsetti. Ak Parti Eski İl Başkanı Sebahattin Ceyhun da restorasyonu destekliyordu. Konsensüs var aslında.

Ben de şehrin önde gelenlerinin az ötesinde bekleyen, Cem Karaca'nın "Tamirci Çırağı" parçasını arka planda dinleyen bir memleket sevdalısı olarak naçizane düşüncemi noktasına getirerek, "Ah keşke biraz gımıldayıvesek" diyorum. Peki, neden bekliyoruz? Çekince mi var? Hemşerilerimizin düşüncelerini paylaştıkları bir Facebook sayfasında, bir vatandaş tarafından yakın zamanda yapılan kilise restorasyonu paylaşımı yüksek etkileşim aldı. Toplumbilimsel analiz kapsamında bunu dikkate almanızı öneririm.

Yeni yıla, yeni ümitlerle girelim. Aralık ayında doğan, ocak ayında ise vefat eden vatansever Lefter'i unutmayalım. Hayat kısa, değerlerimizi temsil eden değerleri onlar adına yaşatalım, yaşattıralım...

"Ümit gönlümün ekmeği" der Cem Karaca, Tamirci Çırağı parçasında...

Saygılarımla.