Kültür Sanat

Troya Müzesi'ne bu yıl 700 bin ziyaretçi bekleniyor

Çanakkale'deki ünlü Troya Antik Kenti'nin girişinde bulunan Troya Müzesi, bu yıl ziyaretçi sayısını 700 bin kişiye çıkarabilir.

Abone Ol

Çanakkale'deki ünlü Troya Antik Kenti'nin girişinde bulunan Troya Müzesi, bu yıl ziyaretçi sayısını 700 bin kişiye çıkarabilir.

Tevfikiye köyü sınırlarında 150 yılı aşkın bir süredir kazı çalışmaları devam eden Troya Antik Kenti'nin girişinde yer alan müze, başarılarına bir yenisini ekledi. Müze, "2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü"nün yanı sıra "2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü"nü de kazandı. Ayrıca, Tripadvisor.com tarafından "Traveller Choice Awards" ödülleri kapsamında iki yıl üst üste "Travaller Choice" (gezgin seçimi) ödülleri almaya hak kazandı.

Avrupa'dan gelen bu ödüllerle birlikte ziyaretçi sayısında da artış yaşandı. 2022 yılında müzeyi 487 bin 309 kişi ziyaret etti. 2023'te ise bu sayı 538 bine çıktı. Bu yılın ilk iki ayında ise müze 25 bin ziyaretçi ağırladı.

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, yaptığı açıklamada, müzeye olan ilginin her geçen yıl arttığını belirtti.

2023 yılının Ocak ayında büyük bir ilgi beklediklerini ve bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50'lik bir artış gözlemlediklerini ifade eden Gölcük, "Geçtiğimiz yıl yaşanan felaket sonrası beklentilerimizin dışında geçmişti. Ancak 2024'e oldukça iyi bir başlangıç yaptık. 2024 yılı şubat ayında Troya Antik Kenti ve Troya Müzesi toplamda 25 bin ziyaretçiye ulaştı. Troya Müzesi, bir önceki yılın ziyaretçi sayısını yüzde 190 artırdı. Troya'da en yüksek ziyaretçi sayısı 2019 yılında yaklaşık 550 bin kişiyle gerçekleşmişti. 2023 yılında bu rakamı tekrar etmiştik. Bu, şimdiye kadar ulaştığımız en iyi rakamdı" dedi.

Gölcük, Troya Müzesi'nin ziyaretçi sayısının adeta katlanarak arttığına dikkat çekerek, "2024 yılında Troya'da yaklaşık 700 bin ziyaretçiye ulaşarak tüm zamanların ziyaretçi rekorunu kırmış olacağız gibi görünüyor. 2023 yılında toplamda 538 bin ziyaretçi sayısına ulaşılmıştı. Sadece şubat ayı verimiz bir önceki yıldan yüzde 190 daha iyi. Bundan sonraki aylarda ortalama yüzde 30'luk daha yüksek bir ziyaretçi rakamı bekleniyor. Dolayısıyla 700 bin kişilik bir ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Troya Müzesi, inşasına 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışma sonucunda başlanan bir proje kapsamında yapıldı.

Ekim 2018'de tamamlanarak ziyarete açılan müze, antik kentin kazı öncesindeki yüksekliğine uygun bir şekilde tasarlanmış olup, 3 bin metrekarelik sergi alanı ve toplamda 10 bin metrekarelik kapalı alana sahiptir.

Müzede çeşitli dönemlere ait heykeller, lahitler, yazıtlar, sunaklar, mil taşları, baltalar, pişmiş toprak seramikler, metal kaplar, altınlar, silahlar, sikkeler, kemik objeler ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, figürler, cam ve pişmiş toprak koku şişeleri, gözyaşı şişeleri gibi insanlık tarihine tanıklık etmiş özel parçalar sergilenmektedir.

Troya Müzesi'nin koleksiyonunda, İzmir Arkeoloji Müzesi'nden alınan Homeros temalı sikkeler ve 2012 yılında ABD'deki Penn Müzesi'nden Türkiye'ye iade edilen, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi envanterine kayıtlı olan Troya kökenli 24 parça altın takı ile Polyksena lahti ve Luvi mührü gibi önemli eserler bulunmaktadır.

Ziyaretçiler, geziye giriş rampasından başlayarak, Troas Bölgesi Arkeolojisi, Troya'nın Tunç Çağı, İlyada Destanı ve Troya Savaşı, Antik Dönemde Troas ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi, Arkeoloji Tarihçesi, Troya'nın İzleri gibi başlıklar altında sınıflandırılan bölümlerde arkeoloji dünyası için önemli eserleri keşfedebilirler.

ü