Kültür Sanat

Arslantepe Höyüğü'nde 7 Bin Yıllık Hayvan Figürlü Mühürler Bulundu

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Malatya Arslantepe Höyüğü'nde, üzerinde hayvan motifleri bulunan 7 bin yıllık iki mühür bulundu. Bu mühürler, höyükte keşfedilen en eski mühürler arasında yer alıyor.

Abone Ol

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü, kazılar sırasında keşfedilen 7 bin yıllık taş ve kemikten yapılmış mühürlerle bir kez daha tarih sahnesine damga vurdu. Fırat Nehri'nin batı kıyısında yer alan Arslantepe, binlerce yıl boyunca tarım potansiyeli ve sulak alanları sayesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, geçen yıl yapılan kazılarda höyüğün batı kısmında Geç Kalkolitik Dönem'e ait iki mühür bulduklarını açıkladı. Bu mühürlerin milattan önce 5 binli yıllara ait olduğunu belirten Restelli, mühürlerin üzerindeki hayvan figürlerinin geçmiş yıllarda keşfedilen diğer mühürlerden daha eski olduğunu ifade etti.

"Arslantepe'nin En Eski Mühürleri"

Bu mühürler, höyükte bugüne kadar keşfedilen en eski mühürler olarak nitelendiriliyor. Restelli, mühürlerde yer alan hayvan figürlerinin hem Arslantepe hem de Kuzey Mezopotamya ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde Kalkolitik Dönem'de yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Mühürlerden biri keçi figürüne, diğeri ise köpeğe benzer bir hayvan figürüne sahip. Bu mühürlerin stili, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi Tilbes Körche ve Kuzey Irak'taki Tepe Gawra gibi bölgelerde bulunan benzer mühürlerle bağlantı kurulmasına neden oldu.

Restelli, Arslantepe'de daha eski mühürlerin de bulunabileceğini belirterek, Neolitik Dönem'de kullanılan mühürlerin izlerini daha derin tabakalarda aramaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.