Gündem

"Yenidoğan Çetesi" davasının duruşması ikinci gününde devam ediyor

İstanbul'da, bebek hastalarını özel hastanelere sevk edip ölümlerine neden olan "Yenidoğan Çetesi" davası, ikinci gününde devam ediyor.

Abone Ol

İstanbul’da, bebek acil hastalarını özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı "Yenidoğan Çetesi" davasının duruşması, ikinci gününde sürüyor.

DURUŞMA SIRASINDA SALONUN ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, adliyenin konferans salonunda yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar, avukatlar ve basın mensupları katıldı. Duruşmada, tutuklu sanık Fırat Sarı'nın savunması alınarak devam edildi. Ayrıca bazı tutuksuz sanıklar, bulundukları şehirlerden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldılar. Duruşma sırasında, salonda ve salonun önünde polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın liderliğindeki suç örgütünün, 112 acil servisi ve SGK sistemini dolandırmak amacıyla, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranlarını manipüle ettiği ve hastaların durumunu olduğundan daha ağır göstererek, haksız kazanç elde ettiği öne sürülüyor. Örgütün, bebeklerin sağlık durumunu iyileştirmek yerine maddi kazanç sağlamak amacıyla hastaları uygun olmayan hastanelere sevk ettiği ve SGK’dan yüksek ödeme almak için süreci manipüle ettiği iddia ediliyor.

582 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

İddianamede, baş sanık Fırat Sarı ve İlker Gönen için "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından toplam 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca, sanık Gıyasettin Mert Özdemir hakkında da benzer suçlardan 180 yıl ila 589 yıl 9 ay arasında hapis cezası isteniyor. Diğer sanıklar için de benzer suçlardan hapis cezası öngörülüyor.

Sanıkların suç işlediği hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere yönelik güvenlik tedbirleri alınması talep ediliyor. İddianamede, bu hastanelerin kapatılması ve mal varlıklarına el konulması gerektiği vurgulanıyor. Soruşturma kapsamında İstanbul’daki 9, Tekirdağ Çorlu’daki 1 hastanenin ruhsatları iptal edilmiş ve burada tedavi gören bebekler kamu hastanelerine sevk edilmiştir.