Hayatımızın belli bir döneminde birçoğumuzun yaşadığı uykusuzluk bir hastalık mıdır, yoksa dönemsel midir?
Abone Ol
Hayatımızın belli bir döneminde birçoğumuzun yaşadığı uykusuzluk bir hastalık mıdır, yoksa dönemsel midir?Tıbbi ismiyle insomnia olan uykusuzluk genel kabul olarak hastalık olarak kabul ediliyor. Toplumun yüzde 10’nun bu rahatsızlık nedeniyle ilaç kullandığını belirten Nörolog Prof. Dr. Hakan Kaynak, uykusuzluğun altında yatan hastalığı bulmanın tedavinin en önemli noktası olduğunu belirtiyor.Kaynak, uykusuzluk veya halk arasında soruna daha bir önem atfetmek için kullanıldığı haliyle “insomnia”nın birçok hastalığın seyri sırasında ortaya çıkabilen bir belirti olduğunun altını çiziyor.
“HASTALIK DEĞİL, HASTALIĞIN BELİRTİSİ OLABİLİR”
Herhangi bir kalp hastalığı veya solunum sistemi hastalığının uykusuzluğa neden olabileceğini belirten Kaynak, şöyle devam etti:“Birçok psikiyatrik hastalığın seyri sırasında görülen uykusuzluk bu hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkabiliyor. Bazen de herhangi bir nedenle aldığımız ilaçlar ve alkol de uykusuzluk yapabiliyor. Ancak uyku bozuklukları pratiğinde en sık karşılaştığımız uykusuzluk, psikofizyolojik uykusuzluk dediğimiz hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkıyor.”
SÜREKLİ OLUMSUZLUK HALİ ETKİLER Mİ?
Uykunun spontane bir süreç olduğunu anlatan Kaynak, “Hasta uyuyamayacağım, sabah dinlenmiş uyanmayacağım, ertesi gün kendimi kötü hissedeceğim” endişesi ile uyuyamaz. Bu hastalar gündüzden itibaren geceyi düşünmeye başlar ve çeşitli önlemler alarak uykuya hazırlanırlar. Uyku spontane bir süreç olduğundan, doğal sonuç olarak gece de uyuyamazlar.” ifadelerini kullandı.
“İLAÇLA TEDAVİ BAŞKA SORUNLARA YOL AÇABİLİR”
Uykusuzluğu bazen de insomnia terimi ile ifade ederek bir hastalıkmış gibi düşünmenin önemli bir problem olduğunu bildiren Kaynak, şunları kaydetti:“Birçok hasta şikayetlerini ifade ederken ‘ben de “insomnia” varmış ve bütün uyku ilaçlarını kullandım ancak iyileşmedim’ diyerek söze başlar ve uykusuzluğunun düzelebileceğine inancı tükenmiş durumdadır. Uykusuzluk için genel tıp uygulamaları uyku ilaçları veya yan etkileri dolayısı ile uyku veren ilaçları kullanmak şeklindedir. Hastalara sakinleştiriciler, uyku verici ilaçlar, depresyon ilaçları veya antipsikotik dediğimiz gruptan ilaçlar kullanılır. Bu yanlış uygulama sonucu hastalar bir süre rahatlasa da bu süre uzun sürmez. Kısa sürede hastada ilaca tolerans ve bağımlılık gelişmesinin yanı sıra hastalar ertesi güne yansıyan etkileri dolayısı ile sabah uykulu ve yorgun uyanırlar.”
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kütahya Ekspres sitemize
abone olun.