Gündem

Türkiye-Tunus ortak mirasına Kütahya DPÜ katkısı

Kütahya DPÜ ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle hayata geçirilen Türkiye-Tunus Ortak Miras Rotası projesinde resim sergisi açıldı.

Abone Ol

Kütahya DPÜ ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle hayata geçirilen Türkiye-Tunus Ortak Miras Rotası projesinde illüstratif resim sergisi beğeniye sunuldu.

Tunus’ta Türkiye Büyükelçiliği himayesindeki sergi  6. Uluslararası Tekstil Fuarı’nda gerçekleştirildi.

Tunus’ta Türkiye Büyükelçiliği himayesinde, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ortak girişimiyle başlatılan “Türkiye-Tunus Ortak Miras Rotası” çalışmasına ait, illüstratif resim sergisi düzenlendi.

Başkent Tunus’un 120 km güneydoğusunda yer alan Susa kentinde düzenlenen 6. Uluslararası Tekstil Fuarı’nda gerçekleştirilen sergide, Türkiye-Tunus ortak mirasına ait tarihi eserlerin illüstratif resimleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

“TUNUS’TA ÇOK GÜÇLÜYÜZ”

Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan sergiyi ziyaret etti.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Demircan, Türkiye ile Tunus arasında kültürel miras noktasında çok zengin ortak alan olduğunu dile getirdi.

Somut miras konusunda Tunus’ta çok güçlü olduklarını belirten Demircan, “Osmanlının Tunuslularla beraber yaşadığı dönemde Tunus’ta yapılmış bir çok cami, medrese, çeşme, okullar ve en önemlisi de belki kapalı çarşı var. Bunlar çok değişik dönemlerde yapılmış. Bu eserleri hatırlatmak onlara vurgu yapmak üzere Türkiye’den çok değerli bir hocamız illüstratif çizimle bunları tuvale taşıdı. Ortaya çok güzel bir proje çıktı.” ifadelerini kullandı.

“TÜM TUNUS’U KAPSAYAN ORTAK MİRAS ROTASI OLUŞACAK”

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü ve İllüstrasyon Sanatçısı Öğr. Gör. Adem Dönmez ise, "Tunus-Türkiye Ortak Miras Rotası" ismiyle oluşturulan rota üzerinde yer alan Osmanlı mirası eserlerini illüstrasyon yöntemiyle tuvale taşıma fırsatı bulduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.

Tarihi eserleri önce fotoğrafladıklarını ardından da dijital ortama aktardıklarını belirten Dönmez, şunları kaydetti:

“Dijital ortama aldığımız fotoğrafları grafik programının yardımıyla eserleri filtre ettikten sonra eserlerin son halini veriyoruz. Bu şekilde hazırladığımız eserlerden bir harita oluşturuyoruz. İlk olarak başkent Tunus’taki eserlerden bir harita oluşturduk. Daha sonra bu haritaya Tunus’taki diğer kentleri de ekleyeceğiz. Bu şekilde tüm Tunus’u kapsayan ortak miras rotası oluşacak.”

“KÜLTÜREL ETKİLEŞİMLER İÇİN BİR FIRSAT”

YEE Tunus Koordinatörü Dr. Ali İhsan Çevik, kültürel bir sergiyi uluslararası bir fuarda açmaları hakkında, “Bu tür uluslararası fuarlar yalnızca ticari bağlantılar kurmak için değil, aynı zamanda kültürel etkileşimler için de eşsiz bir fırsat sunuyor” değerlendirmesini yaptı.

Çevik, “Sergimiz, Türkiye ve Tunus arasındaki zengin ortak mirası vurgulamak amacıyla hazırlanan özel illüstratif resimleri barındırıyor. Sergimizdeki eserler, iki ülkenin ortak tarihini, kültürel değerlerini ve estetik anlayışını yansıtan önemli motiflerden oluşuyor.” dedi.