Türkiye, Togg ile akıllı cihazlarda yeni bir dönemin kapılarını açarken, otomotiv sanayisinin tedarik zincirinde tasarımdan üretime kadar tüm süreçlerde yerli üretim odaklı büyümeye yöneliyor.
2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı'na göre, otomotiv sektörü, küresel mobilite vizyonunun hızla evrildiği bir dönemde, yeşil ve dijital dönüşüme ayak uydurarak yerli tedarik zincirinin ve teknolojik gelişmenin her aşamada desteklenmesini hedefliyor.
Bu dönem boyunca, otomotiv sektöründe katma değerin artırılması ve markalaşmanın sağlanarak, sektörün uluslararası pazarlarda daha fazla pay alması amaçlanıyor.
Bu çerçevede, otomotiv ana ve tedarik sanayisini etkileyen yeni nesil üretim teknolojileri geliştirilecek. Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası, tüm araç kategorilerine yönelik olarak güncellenecek ve gelişmelere ayak uyduracak.
Hidrojen yakıt hücresi ve bileşenleri, hidrojen tabanlı motorlar için yatırım ve teknoloji geliştirmeye yönelik çalışmalar sürdürülecek. İleri sürücü destek sistemlerine sahip araçların benimsenmesi teşvik edilecek.
Araç şarj istasyonu teknolojisinin asgari standartları, Avrupa Birliği normlarına uygun olarak belirlenecek. Tüm araç gruplarına yönelik şarj altyapısının kurulması için bir yol haritası oluşturulacak ve devlet destekleri sağlanacak.
"Araç Parkı Gençleştirme Programı" adlı bir inisiyatif tasarlanacak, eski ve çevre için zararlı araçların, çevre dostu ve güvenli araçlarla değiştirilmesi hedeflenecek. Elektrikli otobüslerin kullanımı yaygınlaştırılacak ve otomotiv sektöründe yeşil dönüşümün gerçekleşmesine katkı sağlanacak. 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda, enerji ağı, altyapı teknolojileri ve erişim ihtiyaçları, farklı araç gruplarına göre belirlenecek.Batarya geri dönüşümü, ikincil kullanımı ve bertarafı için bir sistem oluşturulacak. Tedarik sanayisinin yeşil dönüşümüne destek sağlanacak ve ana üreticilerin liderlik ettiği programlar teşvik edilecek.
Çevreye zararlı eski araçların yerine çevre dostu ve güvenli araçlara geçilmesini hedefleyen "Araç Parkı Gençleştirme Programı" tasarlanacak.Otomotiv sanayisinde tasarım ve üretim aşamalarında yerli tedarikin ve katma değerin artırılması teşvik edilecek. Yeni nesil enerji araçları için gerekli olan kritik ham maddelerin yerli tedarikini sağlamak amacıyla bir yol haritası oluşturulacak.
Batarya, algılayıcı sistemler, elektronik kontrol üniteleri, elektronik göstergeler, elektrikli motor sistemleri ve otomotiv yazılımı gibi alanlarda teknoloji ve üretim yetenekleri geliştirilecek.
Otomotiv sanayisi test ve belgelendirme sistemini güçlendirecek ve küresel ihtiyaçları karşılayacak bir yol haritası oluşturacak.
Akıllı ve otonom ulaşım araçlarının kullanımının ve ekosisteminin gelişmesi için üniversitelerdeki teknik bilgi birikimi bir araya getirilecek.
İleri sürücü destek sistemlerinin onaylarının Türkiye'de yapılması için gereken yetkinliğin geliştirilmesine destek verilecek. Otomotiv sektöründe iş gücünün nitelikleri artırılacak ve özel sektörün rekabetçiliği artırmak amacıyla programlar desteklenecek.
Uluslararası doğrudan yatırımların artırılması ve şirketlerin büyümesi için birleşme ve satın alma faaliyetleri özendirilecek.
Vergi sistemi, iklim hedeflerini destekleyen ve pazarın büyümesine katkı sağlayan şekilde, alternatif yakıtlı araçları gözeterek yeniden düzenlenmesi için çalışmalar yapılacak.