Sağlık

Mesane pili idrar kaçırmayı önleyebiliyor

İdrar kaçırma, toplumda yaygın olarak görülen ve sosyal ile psikolojik sorunlara yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır.

Abone Ol
İdrar kaçırma, toplumda yaygın olarak görülen ve sosyal ile psikolojik sorunlara yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır.
Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanan bu durum; aşırı aktif mesane, omurilik yaralanmaları, sistit, kronik kabızlık, obezite ve ileri yaş gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Aşırı aktif mesaneden dolayı sık idrara gitme, ani idrar hissi ve idrarın tam boşaltılamaması gibi problemler, hem idrar hem de dışkı tutamama sorunlarına yol açabilir.
Tedaviye yanıt vermeyen idrar kaçırma problemleri ise günümüzde mesane pili (sakral nöromodülasyon) ile tedavi edilebilmektedir. Üroloji uzmanları, idrar kaçırmanın nedenleri ve mesane pili uygulamaları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Geçmeyen Kabızlık İdrar Kaçırmaya Neden Olabilir

Önlenemeyen idrar kaçırma veya idrar yapamama sorunları genellikle omurilik yaralanmaları, sistit, kronik kabızlık ya da ağrılı mesane sendromlarından kaynaklanır. İdrar kaçırmanın başlıca nedenleri arasında obezite, ilerleyen yaş, idrar torbası sarkması, genetik etkenler, kabızlık, sistit, vajinal enfeksiyonlar, idrar yollarında veya böbrekte taş, şeker hastalığı ve menopoz yer alır.

Mesane Pili, Kalp Pili Gibi Vücuda Takılabiliyor

İdrar kaçırmanın nedenleri belirlendikten sonra genellikle ilaç tedavisine başlanır. Ancak bazı hastalarda ilaç tedavisi istenilen sonuçları veremeyebilir. Bu gibi durumlarda, teknolojik gelişmelerin sunduğu imkanlar doğrultusunda mesane pili uygulaması ile kalıcı çözümler sağlanabilir.

Halk arasında "mesane pili" olarak bilinen sakral nöromodülasyon, mesanenin sinir sistemine elektriksel uyarılar göndererek idrar işlevlerini düzenler. Mesane pili, idrar tutma güçlüğü, sık idrara çıkma, idrar kaçırma ve mesane kaynaklı idrar yapamama gibi sorunların tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar.

Aşırı aktif mesane, nörojenik mesane gibi sinirsel kökenli idrar sorunları yaşayan hastalar, idrar yapamama (prostat büyümesi ve idrar yolu darlığı olmadan) ve kronik pelvik ağrı sendromları olan hastalar bu tedaviden yararlanabilir.

Hastalar Mesane Pilini Kumanda ile Kontrol Edebiliyor

Mesane pili uygulaması, hastaya özel olarak planlanır ve öncelikle test aşaması için geçici bir pil yerleştirilir. Bu aşamada, tedavinin hastada etkili olup olmadığı gözlemlenir. Kuyruk sokumuna yakın bir bölgeden mesane sinirine elektrot yerleştirilir ve bu elektrot, 7-14 gün süreyle vücut dışında bulunan geçici bir pil aracılığıyla sinire uyarı gönderir. Eğer hastanın durumunda iyileşme gözlemlenirse, kalıcı mesane pili yerleştirilir.

Kalıcı pil, hastanın bel bölgesinde cilt altına yerleştirilir ve birinci aşamada yerleştirilen elektrota bağlanır. Bu sayede, mesane fonksiyonlarını düzenlemek için sürekli elektriksel uyarım sağlanır. Hasta, pilin tüm fonksiyonlarını temassız olarak bir kumanda veya akıllı cihaz yardımıyla kontrol edebilir.

Mesane pili uygulamasının birinci aşaması yaklaşık 1 saat, ikinci aşaması ise 30 dakika sürer. Hasta, her iki aşamadan sonra da aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edilerek günlük yaşamına konforlu bir şekilde devam edebilir.