Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Adem Keskin, kenelerin sadece Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olmadığını, aynı zamanda yaklaşık 200 kadar hastalığın taşıyıcısı olabileceğini belirtti
Keskin, Türkiye'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının teşhis edilmesi ve yayılması konusunda çalışmaların arttığını ifade etti.
Keskin, 2008 yılından bu yana kene araştırmaları üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirtti ve Ondokuz Mayıs ve Artvin Çoruh Üniversiteleri ile ortaklaşa yabani hayvanlardaki kene populasyonları ve bu kenelerin taşıdığı hastalıklar üzerine araştırmalarına devam ettiklerini açıkladı.
Özellikle 2000'li yılların başında "Hyalomma marginatum" cinsi kenelerin popülasyonunda artış ve insanlarda Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının görülmesiyle birlikte araştırmaların yoğunlaştığına dikkat çeken Keskin, şunları belirtti:
Yılmaz, "KKKA hastalığının ilk olarak 2002 yılında Tokat'ta tespit edildiğini belirtti ve şunları ekledi: "Bu alandaki çalışmalarımız, üniversitemizin biyoloji bölümünde kene türleriyle ilgili önemli adımların atılmasını sağlıyor. Arkadaşlarımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan hayvanlardan, Çankırı'dan, Samsun Kızılırmak Deltası'ndan göçmen kuşlardan, Türkiye'den kemirgenlerden ve Cezayir'deki küçük memelilerden toplanan keneler üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir."
ü
KAYNAK: AA