Sağlık

Uyuz hastalığı için kedilerde hijyene dikkat!

Veteriner hekimler, uyuz hastalığı konusunda kedi sahiplerine paraziter tedaviye özel bir önem verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Abone Ol
uyuz hastalığı konusunda kedi sahiplerine paraziter tedaviye özel bir önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle kedilerin mama ve su kaplarının hijyenine dikkat edilmelidir" uyarısında bulundu.

Uyuz belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan hekimler, "Uyuz, deride yaşayan bir paraziter durumdur ve şiddetli kaşıntılara neden olabilir. Deride tüy dökülmesi, kızarıklık ve yüksek bulaşma özelliği taşıyan bir hastalıktır.

Kontrol altına alınamayan türleri özellikle hayvanlar arasında yaygındır ve hayvandan insana ve insanlar arasında da bulaşabilir. Bu nedenle, hastalık belirtileri görüldüğünde derhal sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Uyuz paraziti vücuda yayılabilir ve tedaviyi geciktirmek durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle ilk belirtiler görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedaviyi başlatmak önemlidir" açıklamasında bulundu.

Uzmanlar, hayvanlarda uyuz belirtilerinin insanlarda görülen belirtilerle benzer olduğunu ifade ederek, "Kedilerde, özellikle baş, ense ve sırt bölgelerinde tüy dökülmeleri, hafif kızarıklıklar ve sürekli kaşıntı gibi belirtiler gözlemlenebilir. Bu durum, insanlardaki gibi antiparaziter banyo yöntemleri ve ilaçlarla tedavi edilmelidir" dedi.

“Kedilerin mama ve su kaplarında hijyen önemlidir”

Hekimler, özellikle kedilerde mama ve su kaplarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kedi sahiplerine seslenmek istiyoruz. Kediler genellikle evde beslenen ve dışarı çıkmayan canlılardır. Bu nedenle, düzenli iç ve dış parazit ilaçlarına 2-3 ayda bir veteriner hekimleri tarafından yaptırılması önemlidir. Kedi hijyeni için, kum ve su kaplarını düzenli olarak temizlemek gereklidir. Ayrıca, kedinin yediği kapların bulunduğu alanlarda hijyen kurallarına uymak önemlidir. Uygun kum kullanımına özen gösterilmelidir. En önemlisi, parazit önleyici tedbirlerin düzenli olarak alınması, canlılarımızın hastalıklardan korunmasında etkili bir yöntemdir" diye konuştu.

ü