Sağlık

Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerekiyor

Uzmanlar, ağız ve diş sağlığının yalnızca dişlerin sağlığını değil, genel sağlığı da etkileyen önemli bir faktör olduğunu vurguluyor.

Abone Ol

Uzmanlar, ağız ve diş sağlığının yalnızca dişlerin sağlığını değil, genel sağlığı da etkileyen önemli bir faktör olduğunu vurguluyor. Sağlıklı bir yaşam sürmek için ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

AĞIZ SAĞLIĞI VE KANSER RİSKLERİ

Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlknur Özcan, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında yaptığı açıklamalarda, sağlıklı yaşamın ağızdan başladığını ifade etti. Ağızda oluşan premalign (kanser öncesi) lezyonların, tedavi edilmezse kanserle sonuçlanabileceğini belirten Özcan, erken tanının bu hastalıkların tedavisinde kritik önem taşıdığını vurguladı.

Ağız sağlığını ihmal etmenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Özcan, özellikle düşük sosyoekonomik seviyedeki bireylerde ağız hijyenine dair sorunların yaygın olduğuna da değindi. Toplumda bu konuda bilinçlenmenin arttırılması gerektiğini söyledi.

DİŞ SAĞLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ

Özcan, hamilelik döneminde diş sağlığının genellikle ihmal edildiğini ancak hamilelik sürecinde diş kaybının söz konusu olmadığını belirtti. Aksine, hormonlar nedeniyle diş etlerinin daha duyarlı hale geldiğini vurgulayan Özcan, hamilelikte diş etlerine gereken önemin verilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca, diş sağlığını korumak için günlük diş bakımının önemini yineleyerek, bireylerin düzenli diş fırçalamalarını ve diş ipi kullanmalarını önerdi.

AĞIZ KANSERLERİ ARTIŞTA

İstanbul Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Duygu İlhan, ağız kanserlerinin son yıllarda arttığını ve dünya çapında ölümler arasında yedinci sırada yer aldığını belirtti. Diş çürüklerinin yanı sıra diş eti hastalıkları da toplumda yaygın olarak görülmektedir. Dr. İlhan, şekerli ve paketli gıdaların diş çürüklerine yol açtığına dikkat çekti ve florlu diş macunu kullanımını önerdi.

DİŞ ESTETİĞİ VE PSİKOLOJİK ETKİLER

Biruni Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Diker, sosyal medya ve güzellik algılarının, estetik diş tedavilerine olan talebi artırdığını belirtti. Estetik operasyonların çoğunun, fiziksel deformiteleri düzeltmekten ziyade psikolojik iyileşmeyi amaçladığını vurgulayan Diker, gereksiz ameliyatların hastalar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade etti.

AĞIZ SAĞLIĞININ TOPLUMDAKİ YERİ

Toplumda ağız ve diş sağlığına dair bilinçlenme çalışmalarının arttığına dikkat çekilirken, özellikle diş çürüklerinin tedavi edilmemesi durumunda böbrek ve karaciğer gibi organlarda olumsuz etkiler görülebileceği uyarısında bulunuldu. Diş sağlığını ihmal etmek, yalnızca ağız içi sorunlar değil, genel sağlık üzerinde de büyük olumsuzluklara yol açmaktadır.