Sağlık

Radyoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Radyoloji, vücut içerisindeki organları, dokuları ve sistemleri incelemek için kullanılan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir.

Abone Ol

Radyoloji, vücut içerisindeki organları, dokuları ve sistemleri incelemek için kullanılan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir.

Bu tıbbi dal, çeşitli radyasyon türleri, özellikle x-ışınları ve radyoaktif maddeleri kullanarak iç yapıları görselleştirmek amacıyla kullanılır. Radyoloji, tanı, tedavi planlaması ve hastalıkların takibi gibi birçok tıbbi uygulamada önemli rol oynar.

Radyoloji Hastalıklara Bakar?

Radyoloji uzmanları, vücut içindeki organ ve dokuları inceleyerek hastalıkları tespit etmeye çalışırlar. Radyoloji bölümünün genel olarak ilgilendiği hastalıklardan bazıları şunlardır:

  1. Kemik Hastalıkları: X-ışınları ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi tekniklerle kemik kırıkları, tümörler, enfeksiyonlar ve diğer kemik hastalıkları incelenir.
  2. Kardiyovasküler Hastalıklar: Bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BT anjiyografi) ve manyetik rezonans anjiyografi (MR anjiyografi) gibi tekniklerle kalp ve damar sistemine ait problemler, damar tıkanıklıkları, anevrizmalar gibi durumlar gözlemlenir.
  3. Beyin ve Sinir Sistemi Hastalıkları: Manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılarak beyin tümörleri, inme, enfeksiyonlar ve diğer nörolojik sorunlar incelenir.
  4. Karaciğer ve Safra Kesesi Hastalıkları: Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile karaciğerde tümörler, kistler, siroz gibi durumlar değerlendirilir.
  5. Akciğer Hastalıkları: Radyografi ve bilgisayarlı tomografi (BT) ile akciğer kanseri, pnömoni, amfizem gibi akciğer hastalıkları gözlemlenir.
  6. Gastrointestinal Hastalıklar: Radyoloji, bağırsak tıkanıklıkları, ülserler, iltihaplı bağırsak hastalıkları ve diğer gastrointestinal sorunları değerlendirilir.
  7. Jinekolojik Hastalıklar: Manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya ultrasonografi ile rahim, yumurtalıklar ve diğer jinekolojik organlarda tümörler, kistler gibi durumlar incelenir.

Radyoloji Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • X-ışınları (Röntgen)
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT)
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR ve MRI)
  • Ultrasonografi (Ultrason)
  • Anjiyografi
  • Fluoroskopi
  • Mamografi
  • PET-CT(Pozitron Emisyon Tomografisi - Bilgisayarlı Tomografi)

Bunlar Radyoloji bölümünde en çok kullanılan tanı ve görüntüleme yöntemlerindendir. Bunun dışında da birçok radyolojik tanı için kullanılan uygulamalar bulunmaktadır.