Genel

NASA, "kozmik öğle vaktinde" 44 yeni yıldız keşfetti

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, "kozmik öğle vakti" olarak bilinen döneme ait 44 yeni yıldız keşfetti.

Abone Ol

Amerikalı bilim insanları, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) verilerini inceleyerek "kozmik öğle vakti" olarak bilinen, evrende yıldızların en yoğun şekilde oluştuğu döneme ait 44 yeni yıldız keşfetti. Bu keşif, evrenin çok uzak bir bölgesine ait bir galaksiyi gözlemleyerek gerçekleştirildi.

KÜTLE ÇEKİMSEL MERCEKLEME YÖNTEMİYLE YAPILAN KEŞİF

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinden Fengwu Sun'un liderliğindeki ekip, JWST'nin hassas kameraları ile "Dragon Arc" adı verilen galaksiyi inceledi. Bu galaksi, Dünya'dan yaklaşık 6,5 milyar ışık yılı uzaklıkta ve evrenin yarı yaşında olduğu döneme ait. Bilim insanları, bu galaksinin arkasında bulunan yıldızları, "kütle çekimsel mercekleme" etkisi sayesinde tespit etti. Kütle çekimsel mercekleme, büyük kütleli gökcisimlerinin kütle çekimi sayesinde arkasında kalan yıldızları görmemizi sağlayan bir doğal büyütme etkisi yaratır.

44 YENİ YILDIZ VE KIRMIZI SÜPER DEVLER

Keşfedilen yıldızlar arasında "kırmızı süper dev" olarak bilinen çok özel yıldız türleri bulunuyor. Bu yıldızlar, gözlemleri zor olan gökcisimleri arasında yer alıyor, çünkü çevrelerinde yoğun toz bulutları bulunuyor. Bu toz, standart gözleme araçlarının bu yıldızları görmesini engelliyor.

Durham Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mathilde Jauzac, "Kozmik öğle vaktinin, evrendeki en yoğun yıldız oluşum dönemlerinden biri olduğunu ve bu tür yıldızları gözlemlemenin ne kadar zorlu bir iş olduğunu belirtti."

Bu keşif, aynı zamanda evrenin derinliklerinde bugüne kadar tespit edilen en fazla sayıda yıldız keşfiyle bir rekor kırdı. "Dragon Arc" galaksisi, 4 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan "Abell 370" adı verilen bir gökada kümesinin arkasında yer alıyor.

Araştırma, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.