Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) ile KalDer (Kalite Derneği) arasında Ulusal Kalite Hareketi İyi Niyet Bildirgesi imzalandı. Ardından KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, düzenlediği basın toplantısında odanın stratejik hedefleri ve çalışmalarını açıkladı.
İYİ NİYET BİLDİRGESİ İMZALANDI
KalDer ile KUTSO arasında imzalanan protokol ile KUTSO, EFQM Modelini kendi kuruluşunda benimseme ve yaşama geçirme konusunda bir adım atmış oldu. KalDer, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nın EFQM modelini esas alarak öz değerlendirmeyi sürekli gelişim aracı olarak kullanmasını destekleyecek.
1000 KONTEYNERİN 758’İ ALINDI
İmza töreninin ardından Başkan Esin Güral Argat, toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya gelerek stratejik hedefler ve çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Deprem felaketinin üzerinden 1,5 ay geçtiğini söyleyen Güral Argat, KUTSO öncülüğünde başlatılan Hatay’da 1000 konteynerlik Kütahya Kardeş Kent Projesinde gelinen son noktayı değerlendirdi. Argat: “Depremin önüne geçmemiz veya süresini geciktirmemiz mümkün değil, fakat bilim ve teknoloji sayesinde zararlarını azaltmamız mümkün. Bu konuda önlem almadığımız her dakikanın yerine konulamayacak zararlar verdiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu konuda öncelikle bireysel olarak almamız gereken tedbirleri göz ardı etmemeli, bilinçli vatandaş refleksi ile ilerlemeliyiz. Bildiğiniz gibi 12 Şubat tarihinde Kütahya Valiliği himayelerinde, odamız tarafından, Kütahya Belediyesi, Kütahya Ticaret Borsası, Gediz, Simav, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odaları katkılarıyla Hatay’da 1.000 konteynerden oluşan Kütahya Kardeş Kent projesini başlatmıştık. Projemiz hala devam ediyor. Şu ana kadar gelen bağışlarımızla 758 adet civarında konteynerimizi aldık. Yapımı tamamlanan konteynerlerimiz bölgeye sevk ediliyor” dedi. Argat, destek olan herkese teşekkürlerini ileterek yeni destekler için çağrıda bulundu.
KUTSO’NUN SWOT ANALİZİ YAPILDI
Başkan Güral Argat, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Kütahya iş dünyasının ve üyelerinin başarılarını desteklemeye ve onların sürdürülebilir büyümelerine katkıda bulunmaya kendisini adadığını belirtti. Bu amaç doğrultusunda, son dört ay içerisinde yapılan çalışmalara değinen Güral Argat: “Stratejik plan çalışmalarımızın temelinde, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nın mevcut durumunu değerlendiren bir SWOT analizi gerçekleştirdik. Bu analiz sonucunda, odamızın güçlü ve zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditler belirlendi. Bu değerlendirme, stratejik planımızın ana hedeflerini ve stratejilerini ortaya koymamıza yardımcı oldu. Stratejik planımızın temel direkleri ise şöyle: Üyelerimizin ihtiyaçlarını anlayarak, onlara en etkili destek ve hizmetleri sunmak. Kütahya iş dünyasının ve bölgesel ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir büyümesini sağlamak için girişimcilik ve inovasyonu teşvik etmek. Odamızın kurumsal kapasitesini artırarak, daha etkin ve verimli hizmet sunmak. Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde iş birliği ve ortaklıkları geliştirerek, Kütahya iş dünyasının ve üyelerimizin fırsatlarını artırmak. Odamızın ve Kütahya iş dünyasının sosyal ve çevresel sorumluluklarını yerine getirerek, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak” açıklamasında bulundu.
EFQM ÖDÜL BAŞVURUSU
Belirlenen hedefler doğrultusunda, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası olarak son dört ayda gerçekleştirilen faaliyetlere değinen Başkan Güral Argat açıklamasını şöyle sürdürdü: “Strateji Planlama Çalıştayı, Stratejilerin Düzenlenmesi ve Faaliyetlerin Belirlenmesi Toplantısı, İş Planı ve Faaliyetlerin Netleştirilmesi Çevrimiçi Toplantısı, İş Planının Kabul Edilmesi ve Faaliyet Detaylandırılması Toplantısı ve EFQM Mükemmellik Modeli Planı Toplantısı’nı gerçekleştirdik. KalDer vasıtasıyla Eğitmen Berker Telek tarafından gerçekleştirilen eğitimle, odamızın mevcut durumunu değerlendiren öz değerlendirme kriter ekipleri kurduk ve EFQM modeline ilişkin personel eğitimlerimizi gerçekleştirdik. Bu doğrultuda EFQM Mükemmellik Modeli Takvimi’mizi oluşturduk. Umuyoruz ki EFQM ödül başvuru sürecimiz olumlu sonuçlanır ve süreç sonunda mükemmellikte kararlılığını kanıtlamış bir kuruluş olarak, gerekli aşamaları tamamladığımızı gösteren bu belgeyi bütün faaliyetlerimizde kullanmış oluruz.”
2033 YILINA KADAR 2 KATINA ÇIKACAK
Başkan Güral Argat Kütahya’nın milli gelirine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Kütahya’nın kişi başı milli gelir bakımından, Türkiye ortalamasının yüzde 70, yüzde 80’ine tekabül ettiğini yani Türkiye ortalamasının altında yer aldığını söyledi. Bu ortalamayı daha yukarıya taşımak için sanayileşme ve üretimin çok önemli olduğuna vurgu yaparak: “Pandemi döneminde bunun ne kadar kritik olduğunu gördük. Çünkü Türkiye doğru politikalarla üretmeye devam etti ve tedarik zincirinin kırılmasına müsaade edilmedi. Kişi başı milli gelir seviyenin geliştirilmesi, Türkiye ortalamasının üstüne çıkarılması Kütahya’mız için hayati bir husustur. Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası olarak vizyonumuzu ‘Kütahya’nın kişi başı gelirinin 2033 yılına kadar reel olarak 2 katına çıkmasına öncülük etmek’ olarak belirledik. Bu amaca ulaşmak için ilk iş olarak stratejik hedeflerimizi belirledik” şeklinde konuştu
YENİ YATIRIM SAYISI HER YIL ORTALAMA YÜZDE 10 ARTIRILACAK
Başkan Güral Argat, stratejik hedefleri şöyle sıraladı: “Her yıl en az 50 adet orta ölçekli işletmenin (50-250 çalışan arası) kurumsallaşma düzeyinin artırılmasına katkı sağlanması. 2026 yılı itibarıyla EFQM ödülü alınması. Orta yüksek/ yüksek teknoloji firmalarının ihracat içindeki payının Türkiye ortalamasına yükseltilmesi. İhracat tutarının döviz bazında yıllık ortalama yüzde 10 artırılması. Yeni yatırım sayısının her yıl ortalama yüzde 10 artırılması. Sanayide nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması oranının yüzde 95’e çıkarılmasına katkı sağlanması. Yeşil ve dijital dönüşüme uygun niteliklere haiz personel yetiştirilmesine katkı sağlanması. Kütahya’nın turizm doluluk oranının ülke ortalamasının üzerine çıkarılması. Kadınların iş gücü ekonomik faaliyetlere katılım oranının yüzde 40’a çıkarılması. Firmaların yeşil ve dijital dönüşüm çalışmalarına teşvik edilmesi ve desteklenmesi.”
YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE GÖREV DAĞILIMI
Belirlenen hedeflere ulaşmak için 47 adet aksiyon planı da belirlediklerini ifade eden Güral Argat, yönetim kurulu üyelerine bu hedefler doğrultusunda görev yetki ve sorumluluk dağılımı yapıldığını kaydetti. Buna göre; Emin Yüce, Kurumsal Temsilden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili; Salih Çetiner, Yatırım Ve Projelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı; Tolga Eskioğlu, Kurumsal Yönetimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi; Fatih Alkış, Üye Deneyiminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyes; Mustafa Selman Hatipoğlu, Kurumsallaşmanın Gelişiminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi; Melih Aslan, Dış İlişkiler Ve Turizmin Gelişiminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü; Uğur Kırdar, Bölgesel İnsan Kaynağının Gelişiminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi; Ahmet Saner Gönül de Girişimciliğin Gelişiminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Oldu.
DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİNİN VURGULANDIĞI YENİ LOGO
Başkan Argat, stratejik hedefleri gerçekleştirirken sürdürülebilir kalkınma amaçlarını gözeteceklerini ve Kütahya’nın küresel rekabet gücünü ve sosyoekonomik gelişmişlik düzeyini yükselterek, bölgenin ve ülkenin gelişimine aktif katkı sağlamak üzere gayret edeceklerini söyledi. Güral Argat: “Bu çalışmalar neticesinde ortaya çıkan vizyona yönelik oluşturduğumuz KUTSO’nun yeni logosunu da paylaşmak isterim. Dijitalleşmenin ve katma değerli üretimin önemini vurguladığımız yeni logomuzda insan odaklı inovasyonu merkezimizde konumlandırdık. Gelecek vizyonumuzu yansıttığımız bu yeni kimliğimizle üst düzey standartlarda üretim yapan; kreatif, inovatif ve global ölçekte uzmanlığa sahip bir yapı olduğumuzu vurguluyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. CANSU AYDEMİR