İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya’da meydana gelebilecek bir depremde yeraltı dinamiklerinin bilinmeden inşa edilen binaların yıkılacağını dikkat çekerek kentte mikro bölgeleme çalışmalarının önemini vurguladı.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hezar Dinari Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" başlıklı programda Kütahya’nın deprem riski, deprem için yapılan çalışmalar ve alınacak önlemler anlatıldı.Katılımcılara Kütahya’nın depremsellik gerçekliği ve mikro çalışmaların önemine değinen Prof. Dr. Naci Görür, kentte çok katlı bina yapılmasının yanlış bir uygulama olduğunu söyledi.
Kütahya’nın graben bölgesi olarak geçtiğini belirten Prof. Görür, yeraltı sularının bu alanda çok fazla bulunduğuna işaret etti.
Yoğun su hareketlerinin gerçekleştiği alanlarda binaların yapılmasının deprem esnasında hayat şansı tanımayacağını vurgulayan Görür, "Deprem bölgesinde en tehlikeli şey fayın kendisinden ziyade orada suyun bulunuşudur. Deprem sırasında sismik dalgaları geldiğinde suya öyle bir su basıncı yediği zaman basıncı her yere aynı şekilde iletir. Bu bir fizik kaidesidir." dedi."YER ALTININ DİNAMİKLERİNİ BİLMEDEN ÜSTÜNDE BİNA YAPILMAZ"
Kütahya’da yüksek katlı binalar olduğunu aktaran Görür, şöyle devam etti:
“Biraz da ağır bir bina yapmışsanız alttan suyun basıncı yediği zaman binanın ağırlığına denk bir ağırlığı verir. Çünkü bizi böyle dik tutan, ayakta tutan hareketinizi serbestleştiren sürtünme kuvvetidir. 11-12 katlı bina depremden sonra 3-5 kata iner. Gerisi yerin altına batar. Biz yer üstünde eğer bu Kütahya'yı inceleyeceksek yüksek katlı binalar yapmanın bir anlamı yok. Siz yerin altındaki dinamikleri, özellikleri bilmek ve ona göre ihtiyaçlarınıza harmonize edip yapmak zorundasınız. Yani emir ve komutayı arzın dinamiği veriyor. Yerin altı veriyor. Yerin altındaki parametreleri bilmeden yer üstünde istediğiniz kadar bina yapın deprem gelip çoğunu yıkabilir."“DEPREME DİRENÇLİ KÜTAHYA’YI İNŞA EDECEĞİZ”
Belediye Başkanı Eyüp Kahveci de Kütahya’nın geçmiş yıllarda ciddi depremler yaşadığını hatırlatarak, bu nedenle afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum inşa etmek istediklerini söyledi.
Bu amaçla belediyenin tüm imkanlarını seferber edeceklerini belirten Kahveci, "Depreme dirençli Kütahya'yı inşa etmeye hazırız, hazırlıklıyız ve kararlıyız. El ele vererek şehrimizi daha güvenli, daha dirençli bir hale getireceğiz.” ifadelerini kullandı“KÜTAHYA İÇİN SOMUT ADIMLARI ATMALIYIZ”
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya İl Temsilcisi Emirhan Aydın ise konferansın daha güvenli bir Kütahya için yapıldığını bildirdi.
Deprem gerçeğinin herkes için çok yakın ve hayati bir mesele olduğunu savunan Aydın, "Özellikle Kütahya gibi deprem riski barındıran şehirlerde bu konularda somut adımlar atmak, tedbir almak ve şehirlerimizi yapı stoklarımızı güvenli halde güvenli bir hale getirmek hepimiz için bir kaçınılmaz bir zorunluluk.” diye konuştuKonferansa Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Kütahya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, daire müdürleri, inşaat mühendisleri ve vatandaşlar katıldı.
MUHABİR: YAŞAR SARIFOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN
FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN
FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN