Ekonomi

Genel sağlık sigortasına ilişkin kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu, sosyal güvenlik sistemini güçlendirmek ve vatandaşlara daha kapsamlı hizmet sunmak amacıyla önemli düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti.

Abone Ol

TBMM Genel Kurulu, sosyal güvenlik sistemini güçlendirmek ve vatandaşlara daha kapsamlı hizmet sunmak amacıyla önemli düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti.

1 Ocak 2015 Öncesi Prim Borçlarına Af

Yasaya göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait genel sağlık sigortası prim borçları ve bu borçlara bağlı gecikme cezaları ile zamları silinecek. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlı doğrultusunda, Sağlık Hizmetleri Kanunu’na bilgi toplama, işleme ve paylaşma yetkisi eklenerek yasal altyapı güçlendirilecek.

Engelli Tanımında Yeni Düzenleme

Engelli bireylerin sosyal yardım ve hizmetlere erişimi için ‘engelli’ tanımı yeniden yapılandırıldı. Buna göre, fiziksel ya da ruhsal kısıtlamalar nedeniyle yaşamında zorluklar yaşayan bireyler engelli olarak kabul edilecek.

2008 Ekim öncesinde vergi indirimine dayalı yaşlılık aylığı bağlanmasında ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çalışma gücü kaybı oranları dikkate alınacak.

Aile Hekimliği Sistemine İyileştirme

Yeni yasa ile Aile Hekimliği Kanunu’nda da değişiklik yapıldı. Yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışındaki geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavileri ile özel amaçlı raporlar hariç, aile hekimliği kapsamında ücretsiz olacak.

Aile hekimlerinin haftalık çalışma süresi en az 40 saat olacak ve mesai saatleri bakanlık kriterlerine uygun olarak belirlenecek.

Aile sağlığı merkezlerine ait gelirler ise il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye hesaplarına aktarılacak.

İlaç Temininde Kolaylık

Yasa kapsamında, ayakta tedavi gören hastalar için 20 TL katılım payı ödenecek. Ayrıca, yurt içinde ruhsatı bulunmayan ilaçlar, Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile temin edilecek. Bu sayede hastaların kritik ilaçlara erişimleri kolaylaştırılacak.

Yabancı Öğrencilerın Sigorta Hakları

Yasaya göre, yabancı uyruklu öğrenciler üniversite eğitim süreleri boyunca genel sağlık sigortası kapsamına alınabilecek. Bu öğrenciler, eğitime başladıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde sigorta yaptırabilecek. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bursu ile okuyanlar da sigortalı sayılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yasa ile ilgili sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu düzenleme, sosyal devlet ilkesine uygun olarak sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği ve vatandaşlarımızın eşit haklardan faydalanması için önemli bir adım. Katkı sağlayan tüm milletvekillerimize teşekkür ederim.