Sağlık

Dahiliye Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Dahiliye, iç organ sistemleriyle ilgili hastalıkların tanı ve tedavisiyle uğraşan bir tıp dalıdır. Vücut içindeki organ sistemlerini kapsar.

Abone Ol

Dahiliye, iç organ sistemleriyle ilgili hastalıkların tanı ve tedavisiyle uğraşan bir tıp dalıdır. İç hastalıkları, genel olarak vücut içindeki organ sistemlerini kapsayan bir disiplindir ve bu alanda çalışan doktorlara "iç hastalıkları uzmanı" veya "dahiliyeci" denir.

Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar?

Dahiliye (İç Hastalıkları), vücudun iç organ sistemleriyle ilgili bir daldır ve bir dizi hastalığı kapsar. İç hastalıkları uzmanları (dahiliyeciler) genel sağlık sorunlarından kronik hastalıklara kadar geniş bir yelpazede hastalıkların tanı ve tedavisiyle uğraşırlar. İşte dahiliyenin kapsadığı bazı hastalık alanları:

  1. Kardiyoloji: Kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp krizi, hipertansiyon (yüksek tansiyon) gibi durumlar.
  2. Gastroenteroloji: Sindirim sistemi hastalıkları, mide ülseri, bağırsak iltihapları, karaciğer hastalıkları, safra kesesi hastalıkları.
  3. Nefroloji: Böbrek hastalıkları, böbrek yetmezliği, böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları.
  4. Pulmonoloji: Solunum sistemi hastalıkları, astım, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), akciğer enfeksiyonları.
  5. Endokrinoloji: Hormonal sistemi ve metabolizma hastalıkları, şeker hastalığı (diyabet), tiroid hastalıkları, obezite.
  6. Romatoloji: Bağışıklık sistemi ve eklem hastalıkları, romatoid artrit, lupus, ankilozan spondilit.
  7. Hematoloji: Kan ve kan yapımı ile ilgili hastalıklar, anemi, lösemi, kan pıhtılaşma bozuklukları.
  8. İnfeksiyon Hastalıkları: Enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların tanı ve tedavisi.

Dahiliye genellikle genel bir iç hastalıkları uzmanı olarak hizmet verebilir veya belirli bir uzmanlık alanında daha fazla uzmanlaşabilir. Dahiliye, genel sağlık sorunlarından kompleks kronik hastalıklara kadar birçok durumu kapsayan çok disiplinli bir alanı temsil eder.