Sağlık

Aşamalı müdahale ile şah damarı darlığında felç riski azalıyor

Şah damarı darlığı tedavisinde devrim niteliğinde bir yöntem olan "aşamalı müdahale" operasyon başarılarını artırıyor.

Abone Ol

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Özdemir, şah damarı darlığına yönelik geliştirdiği "aşamalı karotis darlığı müdahalesi" yöntemini anlattı. Özdemir, bu yöntemle müdahale edilen hastalarda beyin kanaması ve ödem risklerinin sıfıra indiğini belirtti.

"AŞAMALI TEDAVİ" NEDİR?

Doç. Dr. Özdemir, aşamalı tedavi yönteminin özellikle ciddi darlık vakalarında geleneksel stentleme işleminin neden olduğu riskleri ortadan kaldırdığını söyledi. Yöntemin aşamalarını şöyle açıkladı:

  • İlk aşama: Küçük bir balon yardımıyla damar kısmi olarak genişletiliyor. Bu sayede, beyne giden kan akışının artışı kademeli hale getiriliyor ve beyin damarlarının uyum sağlaması hedefleniyor.
  • İkinci aşama: Birkaç hafta sonra stent yerleştirilerek damar tamamen açılıyor.

Bu tedaviyle 20 hastayı başarıyla ameliyat ettiğini belirten Özdemir, "Bu yöntemi uyguladığım hiçbir hastada beyin kanaması ya da ödem oluşmadı. Aşamalı müdahale ile bu tür ciddi komplikasyonları engelleyebiliyoruz," dedi.

 "SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM"

En son 78 yaşındaki Recep Boydak’a uygulanan aşamalı müdahaleyi örnek gösteren Özdemir, "Hastamız ciddi darlık nedeniyle baygınlık yaşıyordu. Aşamalı tedavi sayesinde sorunsuz bir şekilde sağlığına kavuştu," ifadelerini kullandı.

Boydak ise tedavi süreciyle ilgili şunları söyledi: "Baş dönmesi ve baygınlık şikayetlerim vardı. Ameliyat sonrası kendimi çok daha sağlıklı hissediyorum."

RİSKLERİ AZALTAN YENİLİKÇİ YAKLAŞIM

Dünya genelinde yeni uygulanmaya başlayan aşamalı karotis darlığı tedavisi, felç ve ölüm riskini önemli ölçüde azaltmasıyla dikkat çekiyor. Gelişmiş tıbbi tekniklerle cerrahi müdahale süreci daha güvenli hale getiriliyor.