Sağlık

Aldatıcı sağlık beyanına 185 milyon ceza

Sağlık Bakanlığı, yanıltıcı sağlık iddialarıyla satış yapan 3 bin 407 siteyi kapattı, 185 milyon lira ceza uyguladı.

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı, bu yıl da ilaç, tıbbi cihaz, kozmetik ve biyosidal ürünlerin satış ve tanıtımlarına yönelik denetimlerini aralıksız sürdürdü.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yürütülen çalışmalarda, internet ortamında vatandaşları yanıltıcı sağlık beyanlarıyla ürün satışı yapan binlerce site tespit edildi.

TİTCK verilerine göre, ilaç satışı veya tanıtımı yaptığı belirlenen 1418 internet sitesine erişim engeli getirildi. Ayrıca 1599 site hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Sağlık beyanı içeren, “hastalıklara iyi gelir”, “kansere çare”, “hızlı kilo verdirme” gibi ifadelerle tanıtım yapan 3 bin 407 site Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirilerek kapatıldı.

Bu sitelerden 818’i, aldatıcı içerikleri nedeniyle Ticaret Bakanlığına raporlandı.

Mevzuata aykırı tanıtım ve satış yapan kişi ve kuruluşlara 185 milyon lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca 22 kişi hakkında savcılıklara suç duyurusu yapıldı.

KOZMETİK ÜRÜNLERE 12 MİLYON LİRA CEZA

Denetimlerin bir diğer ayağını kozmetik sektörü oluşturdu. TİTCK, kozmetik ürünlerde güvenlik testlerini sıkılaştırarak bu yıl 1079 ürünü inceledi. Yapılan analizlerde 764 ürünün uygunsuz, 35 ürünün riskli olduğu tespit edildi.

Firmalara, teknik düzenlemelere aykırılık ve güvensizlik nedeniyle toplam 12 milyon 309 bin 610 lira idari para cezası kesildi.

Ayrıca mahkemeler, savcılıklar ve kolluk kuvvetleri tarafından ele geçirilen 158 bin 566 sahte ve kaçak kozmetik ürünün imhası sağlandı.

TIBBİ CİHAZLAR VE BİYOSİDAL ÜRÜNLER DE MERCEK ALTINDA

Tıbbi cihaz piyasasında yapılan denetimler kapsamında 5 bin 821 cihaz incelendi. Denetimlerde 883 ürünün uygunsuz, 18 ürünün ise güvensiz olduğu belirlendi. Firmalara toplam 34 milyon 213 bin 620 lira para cezası uygulandı.

Ayrıca, antimikrobiyal el spreyleri ve antibakteriyel sabunlar gibi vücutla temas eden Tip-1 ve Tip-19 biyosidal ürünlere yönelik 68 denetim gerçekleştirildi. İncelemelerde 3 ürünün uygunsuz, 13 ürünün riskli olduğu tespit edilerek toplam 4 milyon 450 bin 272 lira ceza kesildi.

TÜKETİCİ SAĞLIĞI İÇİN KAPSAMLI MÜCADELE

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların sağlığını tehdit eden sahte ve aldatıcı ürünlerle mücadelede kararlılığını sürdürüyor.

Denetimlerin 2025 yılında da genişletilmesi, özellikle internet ve sosyal medya platformlarında yürütülen yasa dışı tanıtımların engellenmesi hedefleniyor.

Bakanlık yetkilileri, vatandaşların sağlık beyanı içeren ürünleri satın almadan önce kaynağını ve ruhsat durumunu kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.