İstanbul'da düzenlenen 4. Uluslararası İslami Finans ve Muhasebe Konferansı'nda konuşan Gönül, katılım finans sisteminin toplumsal hayatta önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, ahlaki değerlere odaklanması, sosyal adaleti önceliklendirmesi ve pozitif sosyal etkiler yaratması nedeniyle dikkat çekti.
Katılım finans ve faizsiz finans konularının, sunduğu fırsatlar sayesinde küresel sermaye piyasalarının önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini ifade eden Gönül, faiz hassasiyeti olan tasarruf sahiplerine yönelik faizsiz finansman araçlarının çeşitliliğine değindi. Mudaraba, Müşareke, Murabaha ve İcare gibi araçların yanı sıra, sukuk gibi ürünlerin de yoğun talep gördüğünü belirtti.
Gönül, katılım finans alanının sürdürülebilirliğe olan talebin artmasıyla birlikte geliştiğine dikkat çekerek, sürdürülebilir/yeşil kira sertifikalarının önemine vurgu yaptı. 2022'den bu yana 5 milyar lira tutarında yeşil/sürdürülebilir kira sertifikası ihracına onay verdiklerini söyleyen Gönül, bu ürünlerin sürdürülebilirlik projelerine finansman sağlamada şeffaflığı, dürüstlüğü ve karşılaştırılabilirliği artırmayı amaçladığını belirtti.
Ayrıca, katılım finansın Türkiye'de yaygınlaşmasına yönelik çabaların devam etmesini, İstanbul Finans Merkezi'nin bu alandaki rolünün büyümesini ve ülkenin sermaye piyasalarının uluslararası düzeyde rekabet edebilir hale gelmesini temenni etti.