Almanya'da uzun süredir gündemde olan yeni vatandaşlık yasasında değişiklik yapılması konusunda koalisyon hükümeti anlaşmaya vardı.
Almanya'da yeni vatandaşlık yasası, Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hür Demokratik Parti (FDP) ve Yeşiller'den oluşan hükümet üyeleri arasında anlaşma sağlandı. Ocak ayında Federal Meclis'te görüşülmesi beklenen yasa tasarısı, Türk vatandaşları için çifte vatandaşlık imkanını genişletecek ve sınır dışı edilmeye ilişkin şartlarda değişiklik öngörecek.
Anlaşmanın ardından, çifte vatandaşlığın önünün açılması öngörülmekte. Tasarının yasalaşması durumunda, çifte vatandaşlık hakkı daha önce sınırlı sayıda ülke vatandaşına uygulanan bir hakken, genişletilecek ve herkese yönelik olacak. Alman vatandaşlığına geçmek için gereken "yasal ikamet süresi" 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Ayrıca, başarılı çalışma veya eğitim, gönüllü çalışmalar gibi yaşam şartlarına uyum sağlama çabaları gösterenler için bu süre 3 yıla düşebilecek.
Tasarı, çifte vatandaşlığa imkan verirken çoklu vatandaşlıklara da kapı aralayacak. Ayrıca, yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybetme düzenlemesi de değişecek. Ebeveynlerden birinin 5 yıl Almanya'da yasal olarak ikamet etmesi durumunda, ülkede doğan yabancı çocuklar Alman pasaportu alabilecek ve çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak çifte vatandaş olabilecek.
Tasarı ayrıca, İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974'e kadar Batı Almanya'ya ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990'a kadar Doğu Almanya'ya gelen "misafir işçiler" için de düzenleme içermekte.