Testis kanseri teşhisi konan erkeklerin ortalama yaşı 33'tür ve bu hastalık genellikle genç ve orta yaşlı erkeklerde görülür. Ancak vakaların yaklaşık yüzde 6'sı çocuklar ve gençlerde, yüzde 8'i ise 55 yaş üzerindeki erkeklerde görülmektedir. Testis kanserinde erken teşhis büyük önem taşır, çünkü sadece 6 haftalık bir gecikme, ölüm riskini 2 kat artırabilir.
Gelişen tedavi yöntemleri sayesinde, testis tümörü olan hastalarda yüzde 95’e varan başarı oranları elde edilmektedir. Bu nedenle, testis tümörlerinde erken teşhis hayati önem taşır.
Üroloji Uzmanı, testis tümörleri ve tedavi süreci hakkında önemli bilgiler verdi.
Kardeşlerde Varsa Dikkat!
Testis tümörü riskini artıran en önemli faktörlerden biri inmemiş testislerdir. Testis tümörlü hastaların yüzde 5-12’sinde inmemiş testis görülmektedir. Bunun yanı sıra, birinci dereceden akrabalar, özellikle kardeşlerde testis tümörü olması, Klinefelter sendromu gibi genetik hastalıkların varlığı, karşı testiste daha önce tümör görülmüş olması ve kısırlık gibi faktörler de testis kanseri riskini artırabilir.
Nefes Darlığı ve Kilo Kaybı Tümörün Habercisi Olabilir
Testis tümörleri genellikle ağrısız kitleler olarak ortaya çıkar. Bazı durumlarda, testis içinde kanama veya travma sonrasında akut ağrı yaşanabilir. Ayrıca, testis çevresinde su toplanması (hidrosel) ve memelerde büyüme ve hassasiyet (jinekomasti) gibi belirtiler de hastalığın habercisi olabilir. Hastalık genellikle erken evrelerde yayılmaz, ancak yayıldığı nadir durumlarda boyunda kitle, nefes darlığı, kilo kaybı, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Tanı için fizik muayene, testis ultrasonu ve kan testleri gereklidir. Bu tetkiklerin yanı sıra, tümörün yayılma riski için akciğer filmi ve tomografi de yapılmaktadır.
Bu belirtiler, özellikle iki haftadan uzun sürdüğünde, bir uzmana başvurulması gerekir.
Testis Kanserinin Belirtileri:
- Testiste büyüme ve ele gelen kitle
- Testis kesesinde ağırlık hissi
- Karında ve kasık bölgesinde ağrı
- Testis kesesinde sıvı toplanması
- Testislerde ağrı ve rahatsızlık hissi
- Memelerde ağrılı büyüme
- Sırt ağrısı
ü
Vakit Kaybetmeden Tedaviye Başlamak Önemli
Testiste ele gelen bir kitle, aksi ispat edilmedikçe tümör olarak kabul edilmeli ve hemen tedaviye başlanmalıdır. Patolojik incelemenin hızla yapılması ve tanının kesinleştirilmesi büyük önem taşır. Patolojik inceleme sonuçlarına göre hastalığın evresi ve hücre yapısına göre alt tipler belirlenir. Bu sonuçlara dayanarak, kemoterapi veya radyoterapi gibi ek tedavilerin gerekip gerekmediği tespit edilir. Ameliyat sonrası tümörün evresine ve tipine göre titiz bir takip yapılmalıdır. Hastalığın tedavisinde başarı şansını artıran en önemli faktör, erken tanı ve hızlı şekilde başlanan uygun tedavilerdir.