Sağlık

Tam kapalı omurga cerrahisi ile hızlı iyileşme

Tam kapalı omurga cerrahisi, bel, boyun fıtığı ve skolyoz gibi sorunlarla hareket edemeyen hastalara hızlı iyileşme sunuyor.

Abone Ol

Günümüzde bel, boyun fıtığı, skolyoz ve omurga kireçlenmesi gibi rahatsızlıklar nedeniyle hareket edemez hale gelen hastalar için çözüm sunan tam kapalı omurga cerrahisi, özellikle ileri yaş grubu için önemli bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Atıf Aksekili, endoskopik omurga cerrahisinin hastaların daha hızlı iyileşmesine katkı sağladığını belirtti.

KÜÇÜK KESİLERLE İYİLEŞME

Prof. Dr. Aksekili, “Bu yöntemde yaklaşık 5-7 milimetre arasında kesilerle omurgadaki kireçlenmeye veya bel fıtığına ulaşarak tedavi yapabiliyoruz. Kamera ve özel el aletleri kullanarak işlemi gerçekleştiriyoruz,” diye açıklama yaptı. Bu yöntemin, açık cerrahiye göre hastalar için sağladığı avantajların başında kısa iyileşme süresi geldiğini belirten Aksekili, hastaların kısa süre içerisinde ayağa kalkabildiğini ifade etti. Küçük kesilerin, normal dokulara zarar verme riskini azalttığını vurgulayan Aksekili, “Ameliyat sürecinde vida veya plak gibi implant kullanma ihtiyacı da oldukça azalıyor,” dedi.

YÜKSEK BAŞARI ORANI

Endoskopik omurga cerrahisinin dünyada giderek yaygınlaştığını ve Türkiye’de de sayılı merkezlerde uygulandığını belirten Prof. Dr. Aksekili, “Bu yöntem Güney Kore’de ilk olarak geliştirilmiş olup, dünya genelinde popülaritesi artmaktadır. Türkiye'de de hızla yaygınlaşacağına inanıyorum,” dedi. Kullanılan kameraların, hastadaki problemlere yaklaşık 30 kat büyüterek bakmamıza olanak sağladığını da sözlerine ekledi.

HASTALARA UMUT OLUYOR

Tam kapalı omurga cerrahisi yöntemi ile ameliyat edilen 75 yaşındaki Elif Murat, uzun süreli ağrılar nedeniyle yürüyemez hale geldiğini, ancak şimdi ameliyat sonrası rahat bir şekilde evde dolaşabildiğini aktardı. Benzer bir deneyimi yaşayan 74 yaşındaki makine yüksek mühendisi Mehmet Aktaş ise, ameliyat sonrası ağrılarının azaldığını ve yaşam kalitesinin arttığını ifade etti.

Bu yeni cerrahi yöntem, hastaların hem fiziksel hem de psikolojik olarak yeniden hayata dönmelerine katkı sağlarken, yaşlı bireylerin tedavi süreçlerinde önemli bir kolaylık sunuyor.