Teknoloji

Rusya'nın Ay'a Gönderdiği Uzay Aracı İlk Fotoğrafını Paylaştı

Rusya Federal Uzay Ajansı, Luna-25 istasyonunun Ay yüzeyinin ilk fotoğrafını çektiğini duyurdu. Ay'ın güney kutbuna inme yarışına giren bazı ülkeler, bölgenin su rezervlerine ev sahipliği yapabileceğine inanıyor.

Abone Ol
Rusya Federal Uzay Ajansı, Luna-25 istasyonunun Ay yüzeyinin ilk fotoğrafını çektiğini duyurdu. Ay'ın güney kutbuna inme yarışına giren bazı ülkeler, bölgenin su rezervlerine ev sahipliği yapabileceğine inanıyor.

Rusya, 1976 yılından bu yana ilk kez geçtiğimiz günlerde Ay'a su kaynağı araştırmak amacıyla uzay aracı gönderdi.

11 Ağustos'ta, başkent Moskova'dan 5 bin 500 kilometre doğudaki Vostoçniy uzay üssünden fırlatılan Luna-25 uzay aracı, kısa bir süre önce Ay yörüngesine girmeyi başardı.

Rusya, 47 yıl aradan sonra Ay'a gönderdiği ilk uzay aracı olan Luna-25 ile Ay'dan ilk fotoğrafını aldı.

Roscosmos'un açıklamasına göre, Luna-25 otomatik istasyonu, Ay'ın yörüngesinde ilerlerken STS-L kameralarıyla Ay yüzeyinin ilk fotoğraflarını çekti.

Fotoğrafta, Ay'ın arka tarafında yer alan güney kutup krateri Zeeman görülebiliyor. Zeeman krateri, dünyadan görünmeyen benzersiz bir obje olarak nitelendiriliyor ve araştırmacılar tarafından büyük ilgi görüyor. Kraterin çevresindeki yükselti, yüzeye göre 8 kilometre yüksekliğe kadar ulaşıyor.

Luna-25 Görevi: Ay'ın Sırlarını Keşfetmek

Rusya, 47 yıl sonra Ay'a yolladığı Luna-25 uzay aracı ile su kaynakları ve diğer önemli incelemeleri gerçekleştirecek. Uzay aracının 21 Ağustos'ta Ay'ın güney kutbuna iniş yapması planlanıyor.

Yaklaşık 1 yıl süresince Ay'da araştırmalar yürütecek olan Luna-25, su kaynaklarının yanı sıra uzay ışınlarının ve elektromanyetik emisyonların Ay yüzeyindeki etkilerini inceleyecek.

Roscosmos Başkanı Yuriy Borisov, Luna-25'in barışçıl amaçlarla Ay'a gönderildiğini ve önümüzdeki yıllarda da Ay'a uzay araçları göndermeyi planladıklarını ifade etti.

Görevin Geçmişi ve Hedefi

1970'lerin ortalarında Sovyetler Birliği, Luna 24 adlı Ay iniş aracını gönderdi. Luna 25 projesi ise 1990'ların sonunda başlatıldı ve 1998'de iki uzay aracı tasarımının değerlendirilmesiyle şekillendi.

İlk planlar, bir iniş aracı ve yörünge aracının birleşimini gerektiriyordu; ikincisi aynı zamanda darbe delici özelliklere sahipti. Ancak günümüzdeki Luna 25 tasarımı sadece bir iniş aracını içeriyor ve asıl amacı iniş teknolojisini kanıtlamak.

Luna-25 misyonu, toprak numunelerini toplamak için bir robotik kola sahip olacak ve 30 kg bilimsel ekipmanı, olası sondaj donanımı dahil, taşıyabilecektir.