Sağlık

Odyometri nedir? Nasıl uygulanır?

Odyometri nedir? Odyometri, işitme yeteneğini ölçen, ağrısız ve non-invaziv bir test yöntemidir. İşte detaylar...

Abone Ol

Odyometri nedir? Odyometri, işitme yeteneğini ölçen, ağrısız ve non-invaziv bir test yöntemidir. Bu test, kişinin farklı sesleri, tonları ve frekans ağlarını duyma yeteneğini değerlendirir. Odyometri, kulak içindeki tümörlerin varlığını belirlemek veya cerrahi öncesi ve sonrası işitme durumunu izlemek için kullanılır. Ayrıca, işitme cihazlarının veya cerrahinin işitme üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla da uygulanır.

Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

İşitme Testleri Nasıl Çalışır?

Kulaklarımız, dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç ana bölgeye ayrılır. Odyometri testleri, sensorinöral işitme kaybı (sinir veya koklea hasarı) veya iletim tipi işitme kaybı (kulak zarı veya küçük osil kemiklerinin hasarı) gibi işitme kaybı türlerini tespit edebilir. İşitme testi sırasında çeşitli testler uygulanabilir:

Saf Ton Odyometrisi

Saf ton odyometrisi testi, bir kişinin duyabileceği en sessiz veya en az işitilebilir sesi ölçer. Test sırasında kulaklıklar takılır ve tek bir kulağa yönlendirilmiş çeşitli sesler dinlenir. Sesin şiddeti desibel (dB) cinsinden ölçülür; örneğin, fısıldama yaklaşık 20 dB, yüksek müzik 80-120 dB aralığındadır ve bir jet motoru yaklaşık 180 dB ses çıkarır. Sesin tonu ise frekans (Hz) cinsinden ölçülür; düşük bas tonları 50-60 Hz, yüksek tonlar ise 10.000 Hz veya daha yüksek frekansta olabilir. Normal işitme aralığı 250-8.000 Hz arasında 25 dB veya daha düşük seviyelerde ölçülür.

Kelime Tanıma Testi

Kelime tanıma testi (veya konuşma ayrımı testi olarak da bilinir), kişinin arka plan gürültüsü içinde konuşmayı anlama yeteneğini değerlendirir. Eğer konuşma ayrımı zayıfsa, konuşma bozuk veya anlaşılmaz olabilir. Kelime tanıma skorları, işitme cihazlarının etkinliğini tahmin etmekte faydalı olabilir.

Timpanometri Testi

Timpanometri testi, sıvı/yapışkan birikimi, perforasyonlu kulak zarı, osil kemiklerinde hasar veya orta kulakta tümör gibi sorunları tespit eder. Akustik refleks testi ise kranial sinirleri ve beyin sapını değerlendirir.

İşitme Testi Ne Gösterir?

Saf ton odyometrisi, her iki kulaktaki farklı ton frekans ağlarının işitme seviyelerini grafik üzerinde gösterir. Odyogram grafiğinde, sağ kulak sonuçları kırmızı O'lar, sol kulak sonuçları ise mavi X'ler ile belirtilir. İşitme kaybı şu şekilde tanımlanır:

  • Normal: 25 dB HL altında
  • Hafif: 25-40 dB HL
  • Orta: 41-65 dB HL
  • Şiddetli: 66-90 dB HL
  • Ağır: 90 dB HL üstü

Test Nerede Yaptırılır?

Odyometri testini bir odyolog gerçekleştirir.

Test için özel bir hazırlığa gerek yoktur. Test sırasında mümkün olduğunca hareketsiz ve sessiz kalmanız, doğru sonuçların elde edilmesine yardımcı olur.

Test Sırasında Neler Olur?

Odyometri testleri genellikle sessiz ve ses geçirmeyen bir odada yapılır. Kulaklıklar başınıza yerleştirilir ve hareketsiz oturmanız istenir. Kulaklıklar, sesleri tek tek kulağınıza iletecek şekilde bağlanmıştır. Odyolog, bir sesi duyduğunuzda elinizi kaldırmanızı isteyecektir. Örneğin, sol kulaktan bir ses duyduğunuzda sol elinizi, sağ kulaktan bir ses duyduğunuzda sağ elinizi kaldırmanız istenir. Bazı yerlerde, bir düğmeye basmanız veya sesi tanıdığınızı gösterecek başka bir işaret yapmanız istenebilir. Odyolog, her sesi en düşük ses seviyesinde duyabildiğiniz noktayı kaydedecektir. Genel odyometri testinden önce veya sonra, Rinne ve Weber testleri gibi akort çatalı testleri de yapılabilir. Bu testler, farklı işitme kaybı türlerini değerlendirir. Konuşma ayrımını değerlendirmek için, duyduğunuz kelimeleri tekrar etmeniz istenir. Test sırasında, ses seviyesi giderek azalan iki heceli kelimeler duyarsınız ve ikinci aşamada değişmeyen bir ses seviyesinde tek heceli kelimeleri tekrar etmeniz istenir.

Riskler Nelerdir?

Testin herhangi bir risk taşıdığı belirtilmemektedir. Ancak uzmanlara ve doktorunuza danışmanız önerilir.