Küresel Ekonomik Dengede Değişiklik
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, G20 ekonomik büyümesinde bu yıl önemli bir yavaşlama öngörüyor. Geçen yıl yüzde 2,9 olan G20 ekonomik büyümesinin, 2024'te yüzde 2,4'e düşmesi bekleniyor.
Olumlu Etkenler ve Yumuşak İniş
Raporda, küresel ekonominin gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda istikrarlı bir şekilde normalleşmesi, etkili politika manevraları, iyileşen arz-talep dengeleri ve ılıman kışlar gibi olumlu etkenlerin birleşmesiyle birçok gelişmiş ekonomi için yumuşak bir inişin beklendiği ifade ediliyor.
Ayrıca, sağlam ABD ekonomisinin yanı sıra birçok gelişmekte olan ülkede salgın sonrası sürdürülebilir ve beklenenden daha güçlü toparlanmaların yaşanması, büyüme tablosunu olumlu bir şekilde etkiliyor.
Merkez Bankalarının Hamleleri
Raporda, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) muhtemelen ikinci çeyrekte faiz indirimine başlayacağı öngörülüyor.
Merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme ve normalleştirme yolunda ilerlediğine vurgu yapılırken, enflasyonun aşağı yönlü seyretmesi koşuluyla, büyük merkez bankalarının para politikasını normalleştirmeye başlayacağı belirtiliyor.
G20 Ekonomilerinin Büyüme Tahminleri
Raporda, G20 ekonomilerinin büyüme tahminlerine de yer veriliyor. Geçen yıl yüzde 2,9 olan G20 ekonomik büyümesinin 2024'te yüzde 2,4 ve 2025'te yüzde 2,6 olacağı öngörülüyor. Gelişmiş G20 ekonomilerinin bu yıl yüzde 1,5, gelecek yıl yüzde 1,6 büyümesi beklenirken, gelişmekte olan ekonomilerin sırasıyla yüzde 3,8 ve 3,9 büyümesi öngörülüyor. Arjantin ise bu yıl daralması muhtemel tek G20 ekonomisi olarak öne çıkıyor.
Türkiye'nin Büyüme Tahmini
Moody's raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 büyümesinin beklendiği ve gelecek yıl için yüzde 3 büyüme tahmininin yapıldığına dikkat çekiliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu, ABD, Hindistan ve Rusya ekonomisi ile G20 genelinde büyüme tahminlerini revize ederken, Avro Bölgesi, Almanya, Suudi Arabistan ve Arjantin için beklentilerini aşağı yönlü çektiğini belirtiyor.