Kış mevsiminde sofralardan eksik edilmeyen, şifa kaynağı turşu için kollar sıvandı. Peki iyi bir turşu kurmak için nelere dikkat edilmeli?
Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden turşu için hazırlıklar başladı.
Vatandaşlar, evlerinde turşu kurmak için alışverişlerini yavaş yavaş tamamlarken Ekspres Haber olarak ‘iyi turşu kurma’nın püf noktalarını ustasına sorduk.
3 kuşaktır zeytin ve turşuculuk yapan Tarihi Döner işletmecisi Mustafa Garipözer, iyi bir turşu için ev sirkesinin önemli olduğunu bildirdi.
Ev sirkenin yanında organik sarımsağın da büyük önem taşıdığını anlatan Garipözer, çeşme suyu veya yaklaşık 80 derecede kaynatılan suyun tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu.Turşuculuğun aile mesleği olduğunu belirten Garipözer, şöyle devam etti:
“Bunun yanı sıra dönercilik işini ekledik. Turşuları kendimiz yapıyoruz ve müşterilerimize ikram ediyoruz ki onların beğenisine sunuyoruz. Domates, karışık, salatalık, acı biber turşularımızı kurmaya başladık. Kütahya halkımızın lezzetine sunuyoruz. Onların da beğenmesi halinde satışa sunmuş oluyoruz.”TURŞU LİMONLU MU? SİRKELİ Mİ?
Turşu yapımında sürekli tartışma konusu olan sirke-limon konusuna değinen Garipözer, işletme olarak müşterilerden gelen talebe göre sirke ya da limon kullandıklarını dile getirdi.
Müşterilerden turşu yapımıyla ilgili özel taleplerin de geldiğini aktaran Garipözer, “Genelde özel çeşitler sarımsak ve bamyada çok oluyor. Bu sene de pancar turşusundan değişik bir talep var. Turşu suyu şöyle. Allah tekrarını yaşatmasın ama pandeminin girmesiyle birçok insan zaten bunun farkına vardı. Probiyotik özelliği için faydalı.” ifadelerini kullandı.“TURŞU SUYUNU ABARTMAMAK GEREKİYOR”
Turşu suyunun çok faydalı olduğunu ancak dozunu ayarlamak gerektiğini vurgulayan Garipözer, şunları kaydetti:
“Günde bir veya iki bardak tüketilmesi güzel ama daha fazlası tabii ki zararlı. Şöyleki yaş ortalamasını düşündüğümüzde, böbrek hastaları veya tuz kullanımı yasak olan vatandaşlarımız için çok uygun olmamakla birlikte günlük iki bardak yeterli diye düşünüyorum.”“BİR TURŞUNUN OLMA SÜRESİ 20 GÜNDÜR”
İdeal bir turşunun yapıldıktan sonra belli bir süre beklemesi gerektiğini anlatan Garipözer, “Fabrikasyon turşunun ticari boyutunu düşündükleri için 15 günde falan yapıyorlar. Ama biz gibi böyle kendi kuranlar, evlerinde kuranlar için de 20 gün gayet mantıklı.” diye konuştu. MUHABİR: Bünyamin DOĞAN & Yaşar SARIFOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN
FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN
FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN
ü