Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Karadeniz’de doğal gaz üretimini artıracak önemli bir adım atıldığını duyurdu. Çin menşeli bir firma ile yapılan anlaşma kapsamında, gemi formundaki yeni Yüzer Üretim Platformu (FPU) için inşa süreci başladı. Bu platform, mühendislik, tedarik, imalat, kurulum ve devreye alma süreçlerini kapsayacak.
TEKNİK ÖZELLİKLERİYLE ÖNE ÇIKIYOR
Yeni FPU, 273 metre uzunluğunda, 54 metre genişliğinde ve 26 metre derinliğinde olacak. Karadan 180 kilometre uzaklıkta, 2 bin 200 metre derinlikteki deniz tabanına sabitlenecek olan platform, 150 personel için barınma kapasitesine sahip olacak. Platformda kuyulardan çıkarılan gazın işlenmesi, kurutulması, ölçülmesi ve deniz altı boru hattı ile karaya ulaştırılması sağlanacak.
GÜNLÜK ÜRETİM 40 MİLYON METREKÜPE ULAŞACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mevcut durumda Sakarya Gaz Sahası’ndan günlük 9,5 milyon metreküp gaz üretildiğini hatırlatarak, 2026’da devreye girecek Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu ile bu miktarın 20 milyon metreküpe çıkacağını belirtti.
Bayraktar, Çin’de yapımı süren yeni platformun 2027 sonunda Türkiye’ye geleceğini, 2028 ortasında devreye alınacağını ifade etti. Bakan, bu gelişme ile Karadeniz’deki üretimin 4 katına çıkarak günlük 40 milyon metreküpe yükseleceğini vurguladı.
TÜRKİYE’NİN ENERJİ STRATEJİSİNDE KRİTİK ADIM
Yeni platform ile birlikte Sakarya Gaz Sahası geliştirme çalışmalarında faz-3 aşamasına geçilmiş olacak. Uzmanlara göre bu yatırım, Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkı sağlayacak ve dışa bağımlılığın azaltılmasında kritik rol oynayacak.