Ekonomi

Japonya'dan yatırım alan Türk dronları, ABD'de üretilecek

Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA) sektöründeki uluslararası başarılar, farklı türlerdeki araçlarla çeşitleniyor. İşte haberin detayları...

Abone Ol

Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA) sektöründeki uluslararası başarılar, farklı türlerdeki araçlarla çeşitleniyor. Sivil döner kanat İHA'larının geliştirilmesi, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde faaliyet gösteren Baibars Mekatronik Havacılık, kısa sürede ihracat başarılarına ulaştı, uluslararası yatırım aldı ve şimdi de yurt dışında üretime hazırlanıyor.

Baibars’ın Yurt Dışına Açılımı: ABD’de Üretim Hedefi

Baibars Mekatronik Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlayan Erguvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'te Çukurova'da temelleri atılan döner kanat İHA üreticisinin 2021'den itibaren zirai insansız hava araçları üretmeye başladığını belirtti. Şirket, 2021’de Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle ve 2023’ün son çeyreğinde Japonya’dan aldığı doğrudan yabancı yatırım ile büyüme yolunda önemli adımlar attı. Erguvan, Baibars’ın sadece İHA üretmekle kalmadığını, kullanıcılarına sistem desteği sunduğunu, İHA ehliyeti, lisanslar ve resmi uçuş izinleri konusunda da yardımcı olduklarını vurguladı.

ABD Pazarında Zirai İHA Üretimi İçin Hazırlıklar

Baibars, ABD'de zirai insansız hava aracı üretmeyi planlıyor ve 2025 yılına kadar Michigan’da üretime başlamak istiyor. ABD’de tarımın çok geniş arazilerde yapıldığı bölgelerde üretim yapılacağı belirtilirken, bu araçların girdi maliyetlerini azaltarak daha verimli ilaçlama yapılmasına olanak tanıyacağı ifade ediliyor.

İhracat Başarıları ve Türkiye'nin Global İHA Teknolojisi

Şirket, 2023 itibarıyla 9 ülkeye ihracat yapıyor, Japonya, İspanya ve ABD gibi yüksek teknolojiye sahip ülkelere ihracat gerçekleştirdi. Erguvan, Türkiye'nin İHA teknolojisinde dünya çapında olumlu bir üne sahip olduğunu ve bunun genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Yerli Üretimi Artırma Hedefi ve İHA Alanındaki Gelişmeler

Baibars Mekatronik Havacılık, üretim kapasitesini artırmayı ve yerlilik oranını yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyor. Şirket, endüstriyel İHA’larda yangın müdahale İHA’sı Cesur üzerinde de çalışmalarına devam ediyor ve bu aracın hayat kurtarıcı olabileceğine inanıyor.

Çiftçiler İçin Teknolojik Destek: Zirai İHA'lar ve Yenilikçi Sistemler

Baibars'ın geliştirdiği zirai insansız hava araçları, verimliliği artırarak çiftçilere yardımcı oluyor. 50 litre sıvı tankı ve 70 litre gübre tankı ile saatte 220 dekara kadar ilaçlama yapabiliyor. Ayrıca, arazi takip sistemi ve engel tespit sistemi ile güvenli uçuş imkanı sunuyor.