Dünya

İnsan hakları avukatlığından İngiltere Başbakanlığına: Keir Starmer

Keir Starmer, 1962'de bir ailenin ikinci çocuğu olarak doğdu. Babası imalatçı, annesi ise ev hanımıydı isi de İşçi Partisi destekçisiydi...

Abone Ol

Keir Starmer, 1962'de Londra'da dört çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak doğdu. Babası imalatçı, annesi ise ev hanımıydı ve her ikisi de İşçi Partisi destekçisiydi. Starmer, adını İşçi Partisi'nin kurucusu Keir Hardie'den almıştır.

Kütahya Haber’in en güncel haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Eğitim ve İlk Adımlar

Starmer, başarılı bir öğrenci olarak Reigate Grammar School'da eğitim aldı. Okulun özel işletmeye dönüşmesiyle burslu olarak burada devam etti. Müzik yetenekleri ile dikkat çeken Starmer, piyano, keman ve flüt çalabiliyordu.

Leeds Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alarak onur derecesiyle mezun olan Starmer, ailesinde üniversite eğitimi alan ilk kişiydi. Hukuk alanındaki yüksek lisans eğitimini ise Oxford Üniversitesi'nde tamamladı.

Avukatlık Kariyeri

Starmer, avukatlık kariyerine 1987'de başladı. Ünlü Doughty Street Chambers bürosunda insan hakları avukatı olarak çalıştı.

Kariyeri boyunca Karayipler'deki ölüm cezası davalarından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar birçok önemli davada yer aldı. 2008'de Kraliyet Savcılık Ofisi'nin başına geçti ve burada büyük skandallarla mücadele etti.

Kraliyet Onuru ve Siyasete Giriş

2014 yılında Starmer, hukuk alanındaki başarıları nedeniyle Prens Charles tarafından şövalye ilan edilerek "Sir" unvanını aldı. Aynı yıl siyasete girme kararı aldı ve 2015'te İşçi Partisi'nden milletvekili seçildi. Holborn ve St. Pancras seçim bölgesinde üç kez meclise girmeyi başardı.

Parti Liderliğine Yükseliş

Starmer, 2019 seçimlerinde partinin liderlik yarışına katıldı ve 2020'de İşçi Partisi Genel Başkanı seçildi.

Kovid-19 salgını sırasında parti politikalarından ödün vermeden ülke çıkarlarını gözetme sözü verdi. Başbakan Boris Johnson'ın pandemi dönemi partiler nedeniyle eleştirilmesine öncülük etti.

Muhafazakar Parti İktidarına Meydan Okuma

Starmer, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı boyunca üç farklı başbakana karşı muhalefet liderliği yaptı. Liz Truss ve Rishi Sunak'ı sert eleştirileriyle hedef aldı. Özellikle hayat pahalılığı, skandallar ve grevlerle ilgili konulara dikkat çekti.

Parti İçinde Reformlar

Starmer, parti içindeki antisemitizm iddiaları nedeniyle birçok üyeyi disipline etti. Eski lider Jeremy Corbyn ve diğer bazı gölge bakanlar partiden uzaklaştırıldı. Düzensiz göçle mücadele konusunda ise daha insancıl ve yapıcı politikalar geliştirmeyi amaçladı.

Uluslararası Politikalar

Starmer'ın dış politika öncelikleri arasında Ukrayna'ya askeri, finansal ve diplomatik destek sağlamak yer alıyor. İşçi Partisi'nin uzun vadeli hedefleri arasında ise Brexit'in etkilerini azaltmak ve üretkenliği artırmak bulunuyor.