İlçeler

Geleceğin tesisatçıları jeotermal enerjinin merkezinde!

Abone Ol

Simav Şehit Emre Üçkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı geleneksel Eynal Kuyubaşı , Seralar Bölgesi ve Isı merkezi teknik gezisi gerçekleştirdi.

Simav'da 1988 yılından bu yana; Isıtma ve Sıhhi Tesisat, Soğutma Sistemleri ve İklimlendirme, Jeotermal enerji ile konut ısıtması ve seracılık alanlarında teknik beceriye sahip kalifiye elemanları yetiştiren Şehit Emre Üçkan Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi; 11 Mayıs 2023 tarihinde Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim ve Gelişim Programı Projesi kapsamında (EGEP) Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme Alanı öğretmen ve öğrencilerinin katılımıyla Simav Eynal bölgesinde bulunan Jeotermal enerji kaynağının merkezi olan Kuyubaşı Mevkii, Isı Dağıtım Merkezi ve Seralar Bölgesine teknik bir gezi gerçekleştirdi.

Bu gezi kapsamında kentteki konutların ve seraların ısıtılmasında kullanılan jeotermal enerjinin tesislerini gezerek, kuyular vasıtasıyla yer altından çıkartılan sıcak suyun enerjiye dönüştürülerek evlerimize kadar nasıl ulaştığını öğrendiler. Ayrıca gezinin son durağında Simav Merkez Eşanjör Binasında yer alan ve jeotermal sahası içindeki tüm bileşenlerin sahip olduğu sıcaklık, basınç gibi değerlerin izlenebildiği Jeotermal Enerji Otomasyon Sistemini de inceleme imkânı buldular.

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Şefi Gökhan Yonar," Jeotermal enerji, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısı ve basıncın oluşturduğu sıcaklıkların; bölgesel atmosferik ortalama sıcaklığın üzerinde olan ve çevresindeki yeraltı ve yerüstü sularına göre daha fazla çözülmüş mineraller, çeşitli tuzlar ve gazlar içerebilen sıcak su, buhar ve gazlar ile yüzeye taşınan ısı enerjisidir.

Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmeyen, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türüdür. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında jeotermal enerjini yeri büyüktür. Bu açıdan önemli bir enerji kaynağıdır." şeklinde ifadelerde bulundu.

Simav Belediyesi Su İşleri Müdürü Makine Mühendisi Kadir Korkmaz, Başta Eynal Kaplıcalarında şifalı kaplıca suyu olarak kullanılan bu enerjinin 1990 yılından itibaren 2 kuyu açılarak başlandığını ve 1992 yılından beri ise seracılık ve konutlarda ısınma amaçlı kullanıldığını, şu anda ise 10 adet kuyu ile 250.000m2 seranın ve ilçemizdeki binaların yüzde 95'inin jeotermal enerjiyle ısıtıldığını da ifade etti.

Genç Tesisatçılara gezi boyunca eşlik eden Simav Belediyesi Jeotermal Enerji İşleri Şefliği Personellerinden Selahattin Şenay, "Bu su üç aşamada binalara ulaştırılıyor. Kuyulardan yaklaşık 140 derece çıkan enerji önce kuyu başındaki separatörlerde 100 dereceye düşürüp, daha sonra ilçe eşanjör merkezimizden abonelerimizin eşanjörlerine 60-65 derece olarak gönderiyoruz. Bu devir daimin ardından sıcaklığı yaklaşık 45 dereceye kadar düşen termal su, kaplıcalarda kullanılıyor. Fazlasını ise doğaya geri veriyoruz. Burada aslında bir döngüyü sağlıyoruz. Jeotermal enerji yer yüzünde ısıtma görevini tamamlanmasının ardından ısısı düşen su doğaya yeniden kazandırılıyor."ifadelerini kullandı.

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alan Şefi Gökhan Yonar; “Jeotermal kaynakları bakımından Türkiye'nin önde gelen yerlerinden olan ilçemizde, konutlar ve okullar ile kamu binaların önemli bölümü jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır. Enerjinin kuyudan çıkışından evdeki musluğumuzdan akan sıcak suya ve evimizi ısıtan radyatörlere kadar hangi aşamalardan geçtiğini, günümüz teknolojisine uygun sistemleri yerinde görüp öğrenmeleri amacıyla gerçekleştirdiğimiz teknik gezimiz çok faydalı olmuştur. Bize bu konuda yardım ve desteklerini esirgemeyen başta Simav Belediye Başkanımız Fatih Kalay’a, Jeotermal Enerji İşleri Şefliği personeline, Simav Belediyesi otobüs işletmesine ve Öğrencilerimizi seralar konusunda bilgilendirerek seralarda gözlem yapmalarını sağlayıp ikramlarda bulunan İsmail Karaağaç’a, gezi sonrasında öğrencilerimizi ağırlayan Kadir Göker’e ve personellerine okulumuz ve öğrencilerimiz adına çok teşekkür ederiz.” şeklinde ifadelerde bulundu.