Çuha çiçeği, bahçelerimizi, parkları renklendiren, çok yıllık bir bitki türüdür. Sarı, pembe, mavi, kırmızı gibi farklı renkleri bulunan bu bitki, sonbahar aylarında genellikle ekilmektedir. Hem görsel şölen sunan hem de kolay bakımıyla öne çıkan çuha çiçeği, evde yetiştirilebildiği gibi bitki çayı ve yağ olarak da kullanılmaktadır.
Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için buraya tıklayabilirsiniz.Çuha Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
- Baş ağrılarına ve migrene iyi gelir.
- Uykusuzluk sorununa karşı etkilidir.
- Sinir sistemi üzerinde düzenleyici etkisi vardır, stres ve kaygıyı azaltır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, grip ve nezle gibi hastalıklara karşı korur.
- Tansiyonu dengeleyerek kalp ve damar sağlığını destekler.
- Kan şekerini düzenler, diyabetle mücadelede yardımcı olur.
- Cilt sorunlarına karşı etkilidir, sivilce ve siyah noktaların giderilmesine yardımcı olur.
- Basur sorunu yaşayanlara tavsiye edilir.
- Menopoz dönemindeki kadınların stresini azaltır, sinirleri yatıştırır.
Çuha Çiçeği Nasıl Kullanılır?
Çay: Bir bardak su kaynatın ve içine kurutulmuş çuha çiçeğinden bir tutam ekleyin. 5-10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra süzerek içebilirsiniz. Bal, tarçın veya limon ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Yağ: Çuha çiçeği yağını baş, eklem ağrısı gibi bölgelere masaj yaparak kullanabilirsiniz. Saç bakımı için şampuanınıza ekleyerek saç derisine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.Çuha Çiçeği Nasıl Yetiştirilir ve Bakımı Nasıl Yapılır?
- Işık ve Rüzgar Koşulları: Güneş alan ancak doğrudan maruz kalmayan bir balkon veya bahçe seçilmelidir. Ayrıca çok rüzgarlı olmamalıdır.
- Saksı Seçimi: Fide kabından biraz büyük bir saksı kullanılmalıdır. Saksının altında suyun akabileceği delik ve tabla olmalıdır.
- Toprak: Torf bakımından zengin saksı çiçeği toprağı kullanılmalıdır.
- Sulama: Yaz aylarında haftada 2, kış aylarında ise haftada 1 kez sulama yapılmalıdır. Toprak nemliyse sulama ertelenmelidir.
- Toprak ve Saksı Değişimi: Yılda bir kez çuha çiçeğinin toprağı ve saksısı değiştirilmelidir.
Çuha Çiçeğinin Yan Etkileri Nelerdir?
Çuha çiçeği kullanımında bilinen ciddi bir yan etki bulunmamakla birlikte, aşırı kullanımın sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği unutulmamalıdır. Hamilelik, emzirme dönemi, kronik hastalıklar, düzenli ilaç kullanımı veya alerjik durumlar söz konusuysa, çuha çiçeği kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Çuha çiçeği, sadece görsel bir şölen sunmakla kalmayıp, sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de doğal bir mucize olarak karşımıza çıkıyor. Ancak her bitki ürününde olduğu gibi, dengeli ve kontrollü kullanım sağlık açısından önemlidir.