Sağlık

Ayakta Su Toplaması Neden Olur? Patlatılır Mı?

Ayakta su toplanması, birçok durumda ortaya çıkabilen içi su dolu şişliklerle karakterizedir. Peki patlatılır mı? İşte detaylar...

Abone Ol

Ayakta su toplanması, birçok durumda ortaya çıkabilen içi su dolu şişliklerle karakterizedir. Bu durumun en sık görüldüğü durumlar arasında dishidrotik egzema, alerjik kontakt dermatit, mantar enfeksiyonları, id reaksiyonu, palmoplantar püstüloz, psoriasis ve otoimmun büllöz hastalıklar bulunmaktadır.

Neden Olur ve Kimler Risk Altındadır?

Dishidrotik egzemanın kesin nedeni bilinmemekle birlikte, ayakta su toplanması en çok 20-40 yaş arasındaki yetişkinlerde görülür ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır. Risk faktörleri arasında atopik dermatit öyküsü, iritanlara maruz kalma, dermatofit enfeksiyonu, sigara kullanımı ve UV maruziyeti yer almaktadır.

Su Toplayan Yer Patlatılmalı mı?

İçi su dolu şişlikler, doktorunuzun önerdiği ıslak pansumanlarla tedavi edilebilir. Ancak, su toplamalarını kendiniz patlatmaktan kaçınmalısınız, çünkü bu durum enfeksiyon riskini artırabilir. Büyük su toplamaları için doktorunuz müdahale edebilir.

Ayakta Su Toplanmasına Ne İyi Gelir?

Ayakta su toplamasını önlemek için deri iritasyonundan kaçınılmalı ve deri bariyeri korunmalıdır. İlk hedef, deriyi iritasyondan korumak ve bariyerini onarmaktır. Bunun için şu önerilere dikkat edilmelidir:

  • Eller ve ayaklar ılık su ile yıkanmalı, yumuşak sabunlar tercih edilmelidir.
  • Eller ve ayaklar yıkandıktan sonra iyi kurulanmalıdır.
  • Nemlendirici kullanımına özen gösterilmelidir.
  • Islak işler yapılırken uygun eldivenler kullanılmalıdır.

Su Toplaması Nasıl Geçer?

Su toplamanın temel nedenlerinden uzak durmak ve tedavide ıslak pansumanlar ve kremler kullanmak önemlidir. Tedaviye dirençli durumlarda ise ışık tedavileri ve sistemik tedaviler gündeme gelebilir. Altta yatan sebep mantar enfeksiyonuna bağlı id reaksiyonu ise, bu durumun tedavisi de ön planda olacaktır. Tedavi sürecinde sigara içiyorsanız, bırakmanız tedavi etkinliğini artırabilir.

Teşhis ve Tedavi Süreci

Dishidrotik egzema şüphesiyle doktora başvurulduğunda, ciltteki değişiklikler gözlemlenir ve tetikleyici faktörler belirlenmeye çalışılır. Bazı testler istenebilir ve kesin tanı için biyopsi gerekebilir. Tedavi sürecinde hastanın yaşam tarzı, maruz kaldığı çevresel faktörler ve altta yatan sağlık durumu dikkate alınarak bireysel bir yaklaşım benimsenir.