Sağlık

Apati (İlgisizlik) nedir? Apati neden olur?

Apati, duygu eksikliği ve kayıtsızlık durumu olarak tanımlanır. Günlük aktivitelere karşı duyarsızlık, umursamama ve ilgi eksikliği şeklinde ortaya çıkar.

Abone Ol

Apati, duygu eksikliği ve kayıtsızlık durumu olarak tanımlanır. Günlük aktivitelere karşı duyarsızlık, umursamama ve ilgi eksikliği şeklinde ortaya çıkar.

Apati, Alzheimer, Parkinson hastalığı ve felç gibi nörolojik durumların bir semptomu olarak görülebilir. Tedavisi doğrudan mümkün olmasa da terapi ve ilaçlarla iyileştirilebilir.

Apati Türleri

  • Davranışsal İlgisizlik: Ev işleri, okul veya günlük iş görevlerine motivasyon eksikliği.
  • Sosyal İlgisizlik: Sosyal çevreyle az vakit geçirme, arkadaşlarla ve aileyle ilgi kaybı.
  • Duygusal İlgisizlik: Hayat olaylarına kayıtsızlık, duyguların bastırılması.

Apati Belirtileri

Apatinin belirtileri arasında günlük aktivitelere karşı ilgisizlik, motivasyon düşüklüğü ve zevk kaybı yer alır. Diğer belirtiler şunlardır:

  • İşten, hobilerden veya sosyal etkileşimden uzaklaşma.
  • Eskiden keyif alınan aktivitelerden uzaklaşma ve endişe eksikliği.
  • Motivasyon eksikliği ve dış yardıma olan bağımlılık.
  • Duygusal ifadelerde azalma ve enerji düşüklüğü.

Apati Nedenleri

Apati, majör depresyon, şizofreni veya travmatik olaylar gibi psikolojik durumlarla ilişkilendirilebileceği gibi nörolojik sorunlar, Alzheimer, Parkinson veya beyin hasarı gibi sağlık sorunlarının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Apati Tanısı

Apati tanısı için doktor, tıbbi geçmişi inceleyerek motivasyon seviyesini değerlendirir. Gerekirse, MR, CT veya PET taramaları gibi görüntüleme testleri kullanılır.

Apati Tedavisi

Apati, bir semptom olduğu için spesifik bir tedavi yöntemi yoktur, ancak altta yatan nedenlere yönelik tedaviler uygulanabilir. Bu tedaviler arasında Alzheimer hastalığı için kolinesteraz inhibitör ilaçları, uyarıcı etki gösteren psikostimülanlar ve antidepresanlar yer alır. Bireyin yaşam tarzını iyileştirmeye yönelik yöntemler de kullanılabilir.