Kültür Sanat

Anneler, okullarda dikiş eğitimi alıyor

Şehit Polis Sabri Kün İlkokulu ve Anaokulu'nun bodrum katı, atıl durumdan çıkarılarak bir dikiş ve giyim atölyesine dönüştürüldü.

Abone Ol

Diyarbakır'da, Şehit Polis Sabri Kün İlkokulu ve Anaokulu'nun bodrum katı, atıl durumdan çıkarılarak bir dikiş ve giyim atölyesine dönüştürüldü. Okul idaresinin girişimiyle hayata geçirilen bu proje, annelere dikiş eğitimi alma imkanı sunuyor.

Halk Eğitimi ile İşbirliği: Usta Ellerden Usta Dikişlere

Halk Eğitimi Merkezi tarafından görevlendirilen usta öğreticiler, atölyede dikişe meraklı annelere rehberlik ediyor. Dikiş makinesinden prova mankenine, kesim masasından ütü masasına kadar donanımlı bir atölye, annelerin el becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyor.

1000 Kadının Dikişle Buluşması

Atölyede bugüne kadar, öğrencilerin anneleri de dahil olmak üzere 1000 kadın dikiş eğitimi aldı. Usta öğreticiler tarafından verilen 3 aylık kurslarla kadınlar, dikişin inceliklerini öğreniyorlar. Aldıkları sertifikalar, ileride meslek sahibi olmalarına olanak tanıyarak aile ekonomilerine katkı sağlamalarını hedefliyor.

Sosyal Sorumluluk: Üreterek, Ekonomiye Destek

Atölyede eğitim alan kadınlar, sadece kendi becerilerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda dikilen ürünlerle okulun ihtiyaçlarını karşılıyor. Cübbelerden masa örtülerine, perdelerden öğrenci giysilerine kadar birçok ürün atölyede üretiliyor ve bu ürünlerin satışıyla aile ekonomilerine katkı sağlanıyor.

Okul Müdüründen Açıklamalar

Okul müdürü Timur Kaymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2700 öğrencinin eğitim gördüğü okullarında, velilerin talebi üzerine bodrum katını dikiş atölyesine çevirdiklerini belirtti. Kaymaz, böylece öğrencilerin ve velilerin aynı okulda eğitim almasını sağladıklarını ve dikiş kursunun kadınlara giysi tasarlama ve dikme fırsatı sunduğunu ifade etti.

Usta Ellerin Yaratıcılığı: Okul İhtiyaçları ve Daha Fazlası

Usta öğretici Fatma Bakış Akalın, kursun kişiye özel kalıp çıkarma ve dikiş teknikleri öğretme odaklı olduğunu belirtti. Akalın, kadınların bu eğitimle evlerinde dikiş makinesi alarak gelir elde etmeye başladıklarını ve okulun ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli ürünler ürettiklerini söyledi. Gömleklerden pantolonlara, pijama takımlarından eteklere kadar birçok ürün, kadınların ustalığı ile hayat buluyor.

Annelerden Memnuniyet: Üretmekten Mutluluk Duyuyoruz

Kursiyerlerden Ayşe Bahar, kursa katılmadan önce dikiş öğrenme isteğini fark edince hemen kayıt yaptırdığını dile getirdi. Evde dikiş ve overlok makinesiyle elbiseler dikerek gelir elde ettiğini belirten Bahar, sosyalleşme açısından kursun kendisi için önemli bir adım olduğunu ve üretmenin kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Kezban Çevik de çocuğunu okula bıraktıktan sonra atölyeye inip dikiş eğitimi aldığını ve bu sayede öz güveninin arttığını söyledi. Çevik, "Hem kendi hem de okulun ihtiyaçlarını gidermiş oluyoruz. Üretiyoruz, çok mutluyuz." şeklinde konuştu.