Ekonomi

Yeni gelecek vergilerin son hali

Yeni gelecek vergilerin son hali... Vergi düzenlemelerine yönelik Torba Yasa teklifi, iş dünyasının görüşüne sunuldu.

Abone Ol

Vergi düzenlemelerine yönelik Torba Yasa teklifi, iş dünyasının görüşüne sunuldu. Görüşler değerlendirildikten sonra son şekli alacak olan teklif, ilk kabine toplantısında ele alınarak TBMM'ye sevk edilecek.

Kütahya Haber'in en güncel ekonomi haberlerini almak için 'buraya' tıklayabilirsiniz.

Asgari Vergi Düzenlemeleri

Asgari Kurumlar Vergisi

Yeni Torba Yasa teklifinde, Türkiye'deki şirketlere Asgari Kurumlar Vergisi getirilmesi planlanıyor. Bu vergi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10'u veya beyan edilen hasılatın %2'si matrah kabul edilerek hesaplanacak. Şirketler, bu iki hesaplamadan hangisi yüksekse o tutarda vergi ödeyecekler.

Asgari Gelir Vergisi

Bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutan ticari kazanç mükellefleri ile serbest meslek kazançlarına ise Asgari Gelir Vergisi geliyor. Yıllık beyannamelerde beyan edilen vergiye tabi kazançların, hasılatlarının %5'inden az olması halinde, aradaki fark üzerinden tarifeye göre vergi hesaplanacak.

Serbest Meslek Kazançları

Doktor, avukat ve diş hekimi gibi serbest meslek kazancı elde edenlerin hasılatları kontrol edilecek. Beyan edilen kazançlar ile hasılat kontrolleri sırasında tespit edilen kazançlar arasında %20'den fazla fark bulunması halinde, izah istenecek ve izah yeterli görülmezse hasılat tespitlerine göre belirlenen kazanç üzerinden vergi tarhiyatı yapılacak.

Küresel Asgari Kurumlar Vergisi

Çok uluslu şirketlere uygulanacak Küresel Asgari Kurumlar Vergisi %15 olarak belirlendi. Bu düzenleme, uluslararası vergi rekabetini dengelemeyi amaçlıyor.

Gayrimenkul Düzenlemeleri

Gayrimenkul İstisnaları

Gayrimenkullerle ilgili bazı düzenlemeler teklifte yer almadı. 5 yıl elde bulundurma düzenlemesi, konut kira istisnasının kaldırılması ve tapuda gerçek bedele geçiş gibi öneriler teklifte yer almadı.

Borsa Kazanç Vergisi

Borsa kazançlarının vergilendirilmesi ve borsa işlem vergisi tekliften çıkarıldı ve sonbaharda gündeme gelecek Torba Yasa'da yer alacak. Ancak GYO ve GYF’lere kurumlar vergisi istisnasının devamı için %50 temettü dağıtma zorunluluğu getiriliyor. Hisse senetlerinde elde tutma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarılıyor ve iştirak hissesi satış kazancı istisnası kaldırılıyor.

Serbest Bölge ve YİD/KÖİ Projeleri

Serbest Bölge Kazanç İstisnası

Serbest bölge kazanç istisnasının kapsamı daraltılıyor. İstisna, serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarla sınırlı olacak.

YİD ve KÖİ Projeleri

YİD ve KÖİ proje kazançlarının kurumlar vergisi oranı %25'ten %30'a çıkarılıyor. Bu düzenleme, projelerin vergi yükünü artıracak.

Diğer Vergi Düzenlemeleri

Malul ve Engelli Araç Alımları

Malul ve engellilerin araç alımlarındaki ÖTV istisnasının süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. İstisna kapsamında alınan araçların, veraset yoluyla intikali veya ilk iktisap tarihinden itibaren on yıl içerisinde satılması halinde, zamanında alınmayan vergiler mirasçılardan veya istisnadan yararlananlardan alınacak.

Uzlaşma ve Tevkifat

Uzlaşmada vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılıyor, sadece cezalarda uzlaşma yapılacak. Kurumlar Vergisinde tevkifat yoluyla vergilemenin kapsamı genişletiliyor. E-ticaret platformları aracılığıyla gerçekleşen satışlardan %15 tevkifat yapılacak ve KDV’de kısmi tevkifat uygulanan işlemlerden kurumlar vergisi tevkifatı yapılacak.

Özel Usulsüzlük Cezaları

  • Kayıt dışı faaliyet gösterene artırımlı ceza uygulanacak.
  • Başkasına ait pos cihazını kullanana ve kullandırana ceza kesilecek.
  • Başkalarının IBAN’ını kullananlara yüksek tutarda ceza uygulanacak.
  • Fatura düzenlemeyenlere ve yerine başka belge düzenleyenlere özel usulsüzlük cezaları kesilecek.
  • Banka ve finans kurumu zorunluluğuna uymayanlara ceza kesilecek.
  • Kira ödemelerinin elden yapılması halinde ceza uygulanacak.