Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vitaminler hakkında doğru bilinen 8 yanlış

Vücut sağlığı için olmazsa

Vücut sağlığı için olmazsa olmaz öneme sahip vitaminler, gelişigüzel kullanıldığında ise fayda yerine zarar verebiliyor. 

Acıbadem Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Işıklar vitaminlerle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Vitaminlerin öncelikle besinler yoluyla karşılanması gerektiğini belirten Işıklar, “Vitaminlerin doğal kaynaklarının başında sebze, meyve, bakliyat, tam tahıllı ürünler ve süt ürünleri geliyor.” dedi. 

Vitaminler hakkında doğru bilinen 8 yanlış

Herkesin aynı miktarda vitamin takviyesine ihtiyacı vardır: Yanlış

Doğrusu: Vitamin ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Bu durum günlük tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin yanı sıra kişinin yaşına, eşlik eden hastalıklara ve yaşam tarzına göre de değişir. 

Vitaminler tam emilemediğinden, önerilenden fazla tüketilebilir: Yanlış

Doğrusu: Bu düşünce kesinlikle doğru olmadığı gibi vitaminleri gereksiz ve yüksek dozlarda almak ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin; B6 vitamininin fazlası; geri dönüşü olmayan sinir hasarına yol açabilirken, A vitamini ve niasinin fazlası karaciğer hasarına neden olabilir. 

Multi-vitaminler kötü beslenmeyi telafi eder ve hastalıkları önler: Yanlış

Doğrusu: Bilim insanları multi-vitaminlerin etkili olup olmadığı konusunda hala kararsız. Vitamin takviyeleri besin yerine geçmeyi değil, takviye etmeyi amaçlar. 

Vitaminler hakkında doğru bilinen 8 yanlış

VİTAMİN TAKVİYELERİ GÜVENLİ Mİ?

Tüm vitamin takviyeleri doğal olduğu için güvenlidir: Yanlış

Doğrusu: Besinler doğadan gelse de üreticiler bunları hap haline getirdiğinde doğal olmaktan çıkıyor. Doğal olması mutlaka güvenli ve etkili olduğu anlamına gelmez. 

Vitamin takviyesine asla gerek yoktur: Yanlış 

Doğrusu: Bilim insanları çoğu takviyeye karşı çıkıyor olsa da belirli bir eksiklik olması durumunda faydalı olduğuna inanıyor. Süte alerjisi olanlarda kalsiyum ve D vitamini takviyesi, vegan beslenenlerde B12 vitamini, hamilelerde folik asit ve menopoza girenlerde ekstra kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç gerekebilir. 

 Vitaminler ya da diğer takviyeler ilaçlarla etkileşime girmez: Yanlış

Doğrusu: Vitaminler ya da diğer takviyeler ilaçların etkilerini azaltabilir veya artırabilir. Bundan kaçınmak için halihazırda almakta olduğunuz ya da almayı düşündüğünüz takviyelerin bir listesini her zaman doktorunuzla paylaşmalısınız. 

Vitaminler hakkında doğru bilinen 8 yanlış

 Vitaminler aç karnına alınmalıdır: Yanlış

Doğrusu: Suda çözünen vitaminler günün hemen her saatinde alınabilir. Ancak yağda çözünen 4 vitamini (A, D, E ve K) az miktarda yiyecekle birlikte almak en iyisidir. Aksi takdirde alınan vitaminler tam olarak emilemez. 

 Vitaminler sabahları alınmalıdır: Yanlış 

Doğrusu: Vitaminler sabah veya akşam fark etmeksizin günün herhangi bir saatinde alınabilir. O gün unutulduysa gece yatmadan önce akla geldiyse de içilebilir.