Türkiye

Ulusal taşıt tanıma sisteminde "İsrail menşeili firma yok"

Hazine Bakanlığı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nde İsrail menşeili firmanın bulunmadığını, sistemin tamamen yerli mühendislerle geliştirildiğini duyurdu.

Abone Ol

UTTS, akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin elle girilmesinin engellenmesini ve bu sayede usulsüz fiş kesilmesinin önlenmesini hedefliyor. Her yıl milyarlarca lira vergi kaybına yol açan usulsüzlüklerin, sistemin devreye girmesiyle sona ermesi bekleniyor. Akaryakıt istasyonları, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla entegre edilen taşıt tanıma donanımlarını 2025 yılına kadar kullanmaya başlayacak.

İSRAİL MENŞEİLİ FİRMA İDDİALARI GERÇEK DEĞİL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, açıklamasında, UTTS projesinde İsrail menşeili herhangi bir firmanın yer almadığını ve tüm yazılım, güvenlik unsurlarının Türk mühendislerince geliştirildiğini vurguladı. Ayrıca, UTTS’te kullanılan çiplerin Hollanda merkezli bir firmadan temin edildiği, ancak yazılım ve güvenlik unsurlarının tamamen yerli olarak oluşturulduğu ifade edildi. Bakanlık, bu tür yanıltıcı iddiaların devam etmesi durumunda hukuki işlem başlatılacağını da duyurdu.

TÜRK TEKNOLOJİSİ VE YERLİ ÜRETİM VURGUSU

UTTS projesinde kullanılan teknolojilerin yerli ve milli olduğunu belirten bakanlık, projede görev alan yerli firmaların ve mühendislerin büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Sistemin güvenli ve etkili bir şekilde uygulanacağı, Türkiye'deki veri merkezlerinde muhafaza edilecek verilerle güvenliğin üst düzeyde sağlanacağı ifade edildi.