Teknoloji

Türkiye uzayın havasını araştıracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı politika doğrultusunda Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Milli Uzay Programı'nı uygulamaya koydu.

Abone Ol
Uzay Ajansı (TUA), Milli Uzay Programı'nı uygulamaya koydu ve belirlediği 10 hedefe odaklandı.

Bu hedeflerden biri de "Uzay Havası Uygulama Merkezi" (UHUM) kurarak uzay havasındaki değişiklikleri izlemek ve modellemek.

UHUM, uzay havası alanındaki dağınık akademik çalışmaları destekleyecek, entegre edecek ve uzay havası, yakın uzay nesnelerinin izlenmesi, uzay ortamı simülasyonları gibi hizmetler arasındaki bağlantıyı kuracak. Ayrıca, merkezin uluslararası kuruluşlarda Türkiye'yi temsil etmesi amaçlanıyor. UHUM'un 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Uzay havası, Güneş Sistemi'ndeki değişen koşulları inceleyen uzay fiziğinin bir dalıdır. Uzay havasındaki değişiklikler öncelikle uyduların ömrünü etkilerken, uydulardan elde edilen haberleşme ve seyrüsefer gibi hizmetlerde bozulmalara veya kesintilere neden olabilir. Ayrıca, güneş fırtınaları elektrik iletim sistemlerini etkileyebilir ve uzun süreli elektrik kesintilerine yol açabilir.

UHUM'un amacı, uzay havasının sürekli izlenmesini, tahmin edilmesini ve fiziksel olayların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Bu çalışmalarla üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının uzay havası konusundaki çalışmaları desteklenecek ve uzayda yapılacak deneyler için projeler oluşturulacak.

Milli Uzay Programı'nın diğer hedefleri arasında bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi, Ay'a ilk temasın gerçekleştirilmesi, yeni nesil uydu geliştirme, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi oluşturma, uzaya erişimi sağlama, bir uzay limanı işletmesi kurma, astronomik gözlemleri ve uzay nesnelerinin yerden takibini geliştirme, uzay sanayi ekonomisini güçlendirme ve uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurma gibi hedefler bulunuyor.